:

Kan man sätta Våtrumsskiva på kakel?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Kan man sätta Våtrumsskiva på kakel?
  2. Hur fungerar Våtrumsskiva?
  3. Kan man ha Våtrumsskiva på golv?
  4. Vilken Våtrumsskiva är bäst?
  5. Varför Våtrumsspackel?
  6. Vad är Tätskiktsfolie?
  7. Hur kapar man Våtrumsgips?
  8. Måste man ha Golvgips i badrum?
  9. Får man ha OSB i badrum?
  10. Måste man ha Våtrumsfärg på toalett?

Kan man sätta Våtrumsskiva på kakel?

Lösningen kan vara att sätta upp nytt kakel, eller helt enkelt måla över det gamla, men det finns ett smartare sätt. Du kan klä väggarna med våtrumsskivor som dels ser ut som kakel, dels är vattentäta om de monteras korrekt. Skivorna heter Fibo-Trespo våtrumsskiva och enligt tillverkaren är de inte bara vattentäta.

Hur fungerar Våtrumsskiva?

Våtrumsskivor är en produktgrupp av skivor som, till skillnad från traditionella väggskivor som består av en gipskärna med yta av pappkartong, har egenskaper som tål högre fuktbelastning med kritisk fuktnivå upp till 85 % RF innan mikrobiell tillväxt, formförändringar m.m. uppstår.

Kan man ha Våtrumsskiva på golv?

Tätskiktet måste läggas på avjämningsmassa eller betong, det får inte ligga direkt på skivmaterial, enligt branschreglerna BBV (dessutom är det omöjligt att bygga ett rundat fall, till exempel runt brunnen, med våtrumsskivor). Och det finns inga skäl att lägga våtrumsskivor under avjämningsmassan/betongen.

Vilken Våtrumsskiva är bäst?

Slutsatsen efter att ha talat med GVK och BKR är att kartonggips är billigt och det har man sett fungerar bra i system med tätskiktsfolie eller plastmatta, medan de lite dyrare våtrumsskivorna är för dig som väljer ett vätskebaserat tätskikt. Detta oavsett om du har plastmatta eller kakel/klinkers på väggar och golv.

Varför Våtrumsspackel?

En fördel med våtrumsspackel i badrum är att spacklet har bra vidhäftningsförmåga och effektivt fyller ut ojämnheter. Det är inte nödvändigt att spackla hela väggskivorna med våtrumsspackel, här är det enklare att sätta upp glasfiberremsor för att täcka över skarvar och på så vis få en jämn och slät yta.

Vad är Tätskiktsfolie?

Tätskiktsfolie är en slags vatten- och ångtät duk som installeras under kakel och klinker på golv och väggar i våtrum. Tätskiktsfolier godkänns av branschorganisationen Byggkeramikrådet. Tätskikt godkänns tillsammans med fästmassa, keramiska plattor och fogmassa i system.

Hur kapar man Våtrumsgips?

Att arbeta med våtrumsgips skiljer sig inte så mycket från att arbeta med vanliga gips skivor. Du kan till exempel använda en vanlig kopp borr för att borra hål och skivorna är lättast att kapa genom att skära i dem med en hobbykniv och därefter knäcka dem över en kant.

Måste man ha Golvgips i badrum?

BKR rekommenderar dock fortfarande våtrumsskivor, som man anser är bättre produkter ur ett miljöperspektiv. Magnus Jansson, VD på BKR förklarar: Vi anser fortfarande att våtrumsskivorna är ett bättre alternativ i våtutrymme än de kartongklädda gipsskivorna.

Får man ha OSB i badrum?

Väggar och tak: Vill du spara tid, pengar och göra det enklare för dig själv kan du välja en våtrumsskiva ovanpå en OSB-skiva. Våtrumsskivorna har idag ofta en snygg, kakelliknande yta.

Måste man ha Våtrumsfärg på toalett?

En toalett utan dusch har inte samma strikta våtrumsregler som ett badrum. Tänk ändå på att: Golvet ska vara vattentätt. Tätskiktet ska vara uppvikt med 50 mm på väggarna.