:

Hur gör man trasmattor?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur gör man trasmattor?
  2. Vilken vävteknik känd bland annat från antikens Egypten?
  3. Hur mycket mattrasor går det åt?
  4. Hur breda ska mattrasor vara?
  5. Hur väver man en trasmatta?
  6. Vad gör man med gamla trasmattor?

Hur gör man trasmattor?

Du kan virka av gamla plastpåsar, av stadiga tygremsor eller av remsor klippta ur gamla t-tröjor. En bra grund är att klippa eller riva remsorna 1-1,5 centimeter breda. Är tyget tjockt gör du remsan smalare. Oftast virkas trasmattor med metallvirknålar på cirka 10 mm.

Vilken vävteknik känd bland annat från antikens Egypten?

Rölakan, eller röllakan spårar sitt namn från fornsvenskans ryglakan och betecknar en väv som hängs mellan väggen och ryggen på den som sitter. Vävtekniken är mycket gammalt och spårar sina rötter till både det forna Egypten och Främre Orienten.

Hur mycket mattrasor går det åt?

Ja, det beror självklart på hur mycket man väver med just mattrasor. Om man som mig väver mycket trasmattor behövs hel del. Jag har genom åren samlat på mig rätt mycket mattrasor. Somligt har jag fått färdiga i nystan och andra har jag rivit eller skurit själv från gamla lakan och påslakan.

Hur breda ska mattrasor vara?

Många många meter klippta mattrasor. Förutom varp så behövs inslag för att få till en matta. Till trasmattor används ca 1-2 cm breda klippta tygremsor som inslag. De klippta remsorna sys ihop till långa band som lindas ihop till nystan.

Hur väver man en trasmatta?

I trasmattor får gamla tyger och tyger som inte längre används nytt liv. Gamla kläder, lakan med mera klipps först till inslag. I vävstolen används i allmänhet fiskargarn eller lingarn som varp i trasmattorna. Vid vävning med vävstol kan en matta vävas i just den storlek och färg som passar för en viss plats.

Vad gör man med gamla trasmattor?

På den som planerat och skickligt vävt samman mattan till en ny mönsterhelhet. Skapat något nytt. Så när fransarna nötts bort, mattan kanske fått hål och fläckar så kan man ändå ta vara på de bra delarna och göra t ex golvkuddar, sittdynor eller väggfickor till barnrum, tv-rum, balkong eller trädgård.