:

När infördes legitimation för sjuksköterskor?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. När infördes legitimation för sjuksköterskor?
  2. Vilka yrken har skyddad titel?
  3. Vad innebär legitimation Socialstyrelsen?
  4. Hur får man legitimation sjuksköterska?
  5. Vad är Legitimationsyrken?

När infördes legitimation för sjuksköterskor?

År 1958 fick svenska sjuksköterskor för första gången rätt att ansöka om stat- lig legitimation för sin yrkesutövning. Legitimationen innebar att den utbildade och legitimerade sjuksköterskan hade ett självständigt yrkesansvar.

Vilka yrken har skyddad titel?

Det finns även andra yrken som har skyddad titel. Några exempel är advokat, veterinär, auktoriserad tolk, fastighetsmäklare och officer.

Vad innebär legitimation Socialstyrelsen?

Det är Socialstyrelsen som utfärdar legitimationer inom sjukvården. Den som ansöker om legitimation måste visa upp giltiga dokument för det yrke som ansökan gäller. Legitimationen är en kvalitetsstämpel på att aktuell person har den utbildning och den praktiska erfarenhet som krävs för att få yrkeslegitimation.

Hur får man legitimation sjuksköterska?

Du som har svensk sjuksköterskeexamen ska ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Ansökningsavgiften är 870 kronor och handläggningstiden är cirka tre veckor. Din ansökan kan göras antingen digitalt eller via post och ska innehålla: Ditt examensbevis.

Vad är Legitimationsyrken?

Det finns idag 22 legitimationsyrken för vilka Socialstyrelsen beslutar om och utfärdar legitimationer. Det innebär bland annat att personerna som utövar något av de legitimationsyrken inom den svenska hälsa- och sjukvården, lyder under hälso- och sjukvårdslagen och står under Socialstyrelsens tillsyn.