:

Hur syr man Sashiko?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur syr man Sashiko?
 2. Hur syr man boro?
 3. Hur gör man boro?
 4. Vad kan man brodera på?
 5. Vad betyder boro?
 6. Vad betyder ordet Sashiko?
 7. Vad är skillnaden mellan sashiko och boro?

Hur syr man Sashiko?

Reglerna vid traditionellt sashikobroderi är enkla:

 1. Ett sashikostygn ska vara dubbelt så långt som ett mellanrum.
 2. Två stygn får aldrig korsa varandra.
 3. Tråden ska vara vit.
 4. Inget stygn ska vara längre än ett risgryn.
 5. Stygnen ska fördelas jämnt över ytan, gärna i geometriska mönster.
BE

Hur syr man boro?

Under kvällen provar du på sashikobroderi på lapp bredvid lapp och skapar på så vis ett lite större tygstycke s.k. boro. Av tygstycket kan man sedan sy tex väska eller kudde. Alternativt syr du en eller flera provlappar med sashiko-stygn i klassiska grafiska mönster.

Hur gör man boro?

Lappteknik har varit en nödvändighet över hela världen. Det som utmärker just boro är dels det svala hampatyget som behövt sys ihop i så många lager och dels den indigoblå färgen som ansågs göra tyget mer hållbart, ett faktum som även nutida jeansföretag gärna lyfter fram. Men det är också sömmarna.

Vad kan man brodera på?

A. För fritt broderi används mest linne och ylle, men även bomull, hampa, jute och syntetväv förekommer. B. För trådbundet broderi används mest linneväv i olika grovlekar (som även kallas ”räknelinne”), aidaväv i bomull samt stramalj.

Vad betyder boro?

Det japanska ordet boro (uttalas ”borro”) betyder ungefär ”något skört som nästan faller sönder”. Ordet beskriver de japanska hemtextilier som skapades under 1800-talet och första hälften av 1900-talet, genom återbruk och träget handarbete.

Vad betyder ordet Sashiko?

Sashiko betyder ”små stygn” och är ett japanskt sätt att laga och förstärka textilier på ett dekorativt vis. Med många små förstygn kan olika lager fogas samman samtidigt som ytan täcks med vackra mönster. Sashiko är en mycket gammal japansk broderiteknik. Det sägs att den har funnits sedan 600-700-talet.

Vad är skillnaden mellan sashiko och boro?

Boro är trastextilier med ursprung i de fattiga ekonomiska förhållandena i framförallt norra Japan (under åren ). Bomullstyg var en lyx och kvinnorna lappade och lagade dessa kläder och hemtextilier för flera generationer. Sashiko är en 1000 år gammal broderiteknik som härstammar från norra delarna av Japan.