:

Har antalet fästingar ökat?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Har antalet fästingar ökat?
  2. Var är fästingar vanligast?
  3. Har fästingar alltid funnits i Sverige?
  4. Varför ökar TBE?
  5. Finns det fästingar i hela världen?
  6. Hur stor är risken att drabbas av TBE?

Har antalet fästingar ökat?

I slutet av juni 2020 hade 31 personer smittats med TBE genom fästingbett. I år har antalet fördubblats. – Rent generellt ökar fästingarna, det är ingen tvekan om det, säger fästingexperten Lars Lundqvist. Det gäller att se upp, eller snarare ner, när du rör dig i naturen och i högt fuktigt gräset under sommaren.

Var är fästingar vanligast?

Var fästingar finns och när börjar fästingsäsongen Numera hittar du fästingar över nästan hela vårt avlånga land. Fästingar som bär på TBE är dock vanligast i kusttrakterna i Stockholms, Uppsalas och Södermanlands län, även Skåne och Göteborgsområdet.

Har fästingar alltid funnits i Sverige?

Fästingarna har alltid funnits här Tidigare har vårt klimat här i Sverige inte varit tillräckligt torrt för fästingarna att överleva i vår natur. Trots det är det inte första gången som Hyalomma marginatum stöts på i Sverige. – De har alltid funnits.

Varför ökar TBE?

I Skåne är virussjukdomen TBE relativt ovanlig, men förra året fördubblades antalet smittade jämfört med vad man brukar se här. Viruset sprids av fästingar och den som bor i områden med en högre risk för att smittas rekommenderas att vaccinera sig.

Finns det fästingar i hela världen?

De två stora fästingfamiljerna utgörs av hårda fästingar (Ixodidae), med fler än 700 arter i världen, och mjuka fästingar (Argasidae), med omkring 200 arter. De hårda fästingarna har hårda plattor av kitin, och det är med dem som det svenska ordet fästing vanligen associeras.

Hur stor är risken att drabbas av TBE?

Risken att smittas är liten Även i riskområdena är det högst två av hundra fästingar som är bärare av viruset. Därför är det liten risk att smittas efter enstaka fästingbett. I Sverige blir drygt 300 personer sjuka i TBE varje år. Du är immun för resten av livet om du en gång har haft TBE.