:

Hur behandlar män förstorad prostata?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur behandlar män förstorad prostata?
  2. Hur behandlas prostatan med värme?
  3. Vad är symtomen på prostatacancer?
  4. Hur kan man avgöra om prostatacancer beror på cancer?
  5. Hur gör man en operation för prostatacancer?

Hur behandlar män förstorad prostata?

Operation när prostatavävnad tas bort via urinröret, TURP En vanlig operation är att göra prostatakörteln mindre genom att hyvla bort vävnad. Det kallas TURP, transuretral resektion av prostata. Operationen tar 30 till 60 minuter. Först får du bedövning, oftast ryggbedövning.

Hur behandlas prostatan med värme?

Prostatan kan behandlas med värme mot vissa delar så att de förstörs. Då blir prostatan mindre så att det blir det lättare att kissa. Värmebehandlingen ges med tunna instrument som förs genom urinröret till prostatan. Värmen kan skapas med olika tekniker, till exempel: mikrovågor; laser; vattenånga.

Vad är symtomen på prostatacancer?

Om symtomen beror på cancer brukar de utvecklas snabbare, ofta under ett år eller två. Det kan också komma blod i urinen; detta är ett symtom vars orsak alltid ska utredas. Smärtor i ryggen eller höfterna Ibland ger prostatacancer symtom först när den spridit sig utanför prostatakörteln.

Hur kan man avgöra om prostatacancer beror på cancer?

För att kunna avgöra om ett högt PSA-värde eller en förhårdnad i prostatan beror på cancer behövs vävnadsprovtagning, biopsi, för mikroskopisk analys. Biopsin tas i samband med en ultraljudsundersökning via ändtarmen. Läkaren för in en nål genom ultraljudsstaven och tar ut en mycket smal vävnadscylinder.

Hur gör man en operation för prostatacancer?

En operation för prostatacancer görs vanligen med robotassisterad titthålsteknik , då man för in instrumenten via sex små snitt på buken. Operationen kan också, med lika gott slutresultat, utföras "öppet", genom ett snitt nedanför naveln. Omkring en fjärdedel av de som opereras för prostatacancer får återfall.