:

Vad gör man av gammal frityrolja?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör man av gammal frityrolja?
  2. Hur länge kan man ha frityrolja i fritösen?
  3. Hur filtrerar man olja?
  4. Kan man blanda frityrolja och rapsolja?
  5. Vad är skillnaden mellan frityrolja och rapsolja?

Vad gör man av gammal frityrolja?

Ta för vana att torka ur stekpannan med hushållspapper innan du sköljer den. Släng pappret i matavfallspåsen eller i den vanliga soppåsen. Om du använder större mängder olja, till exempel om du friterar mat, ska du hälla den använda frityroljan i en förslutningsbar förpackning och slänga den i den vanliga soppåsen.

Hur länge kan man ha frityrolja i fritösen?

Hur länge kan man behålla oljan i en fritös Om oljan luktar illa, ändrar färg eller på annat sätt verkar vara dålig – så behöver du byta ut oljan. Många lever efter devisen att om du friterar grönsaker, så kan du använda oljan 5-8 gånger. Om du friterar kött eller fisk, bör oljan bytas ut efter två gånger.

Hur filtrerar man olja?

Frityrolja skall man inte slänga, den går utmärkt att använda flera gånger. Vi silar oljan i en saftsil. Du behöver en hink, ett sett saftsil med duk, och en stor tillbringare. Ställ sedan kallt till dess du skall använda den igen.

Kan man blanda frityrolja och rapsolja?

Välj en värmetålig olja med neutral smak, gärna rapsolja eller solrosolja. Du kan också använda dig av druvfröolja, sojaolja, jordnötsolja eller en mix av dessa. Ju neutralare smak desto bättre. Oljan kan återanvändas, men se till att sila den ordentligt efter varje användning.

Vad är skillnaden mellan frityrolja och rapsolja?

En blek, raffinerad olja passar bäst för fritering, vårt förstaval är jordnötsolja. Andra stabila frityroljor är raffinerad kokosolja, varmpressad rapsolja och druvkärneolja. En frityrolja, speciellt framtagen för ändamålet, är också ett utmärkt val.