:

Vad händer med skelett leder och muskler vid åldrandet?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer med skelett leder och muskler vid åldrandet?
  2. Varför har människan hud och slemhinnor Vad kan hända när hud och slemhinnor åldras?
  3. Vad händer i hjärnan psykiskt och i kroppen fysiskt med kroppens organ och våra sinnen?
  4. Hur kan ålder delas in?
  5. Hur påverkar livsstilen på åldrandet?
  6. Hur påverkar det fysiska åldrandet sinnesorganen?

Vad händer med skelett leder och muskler vid åldrandet?

Skelett, leder och muskler blir svagare Leder och muskler blir stelare och muskelmassan minskar. Samtidigt som muskelmassan minskar ökar fettmassan. Det innebär att andelen fett ökar procentuellt vid stigande ålder. Det kan ha betydelse vid behandling med vissa läkemedel som kan lagras i fettväven.

Varför har människan hud och slemhinnor Vad kan hända när hud och slemhinnor åldras?

Huden blir mindre töjbar, torrare och tunnare. Munnen och slemhinnorna påverkas. Slemhinnorna blir tunnare. Munnens muskler försvagas och tandköttet drar sig ofta tillbaka.

Vad händer i hjärnan psykiskt och i kroppen fysiskt med kroppens organ och våra sinnen?

Kroppens nervsystem består av hjärnan, ryggmärgen och nerverna. Nervsystemets uppgift är att ta emot och att förmedla signaler från och till kroppens olika delar. Det gör att kroppens olika delar kan samarbeta. Nervsystemet styr också våra sinnen och gör att vi kan minnas saker.

Hur kan ålder delas in?

Åldrande skiljer sig åt mellan olika individer och därför går det att dela in ålder i tre olika typer; biologisk, psykologisk och social.

Hur påverkar livsstilen på åldrandet?

När du blir äldre förändras och fungerar inte kroppen på samma sätt som när du var yngre. Risken för sjukdomar som ger funktionsnedsättningar ökar med åren. Energibehovet minskar och det finns risk att kroppen får för lite av viktiga näringsämnen.

Hur påverkar det fysiska åldrandet sinnesorganen?

Sinnesorganen. Synen brukar försämras med stigande ålder på grund av förändringar i linsen (den blir stelare och tjockare), på grund av att man får färre nervceller, på grund av att pupillen reagerar långsammare, och på grund av ögontorrhet.