:

Kan man föröka pioner?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Kan man föröka pioner?
  2. Kan man sätta Pionfrö?
  3. När ska man klippa ner pioner?
  4. När ska man plocka pioner?
  5. Har pioner djupa rötter?

Kan man föröka pioner?

Delning är det vanligaste sättet att föröka pioner. Det gör man på hösten och 3-5 knoppar på en 10-20 cm rotbit räcker för att få en ny planta. Det går också att flytta en pion. Man får räkna med att det tar något år innan den blommar igen.

Kan man sätta Pionfrö?

Frön av buskpion kan sås även på våren och försommaren i maj–juni. De gror i alla fall inte förrän på sensommaren, efter att de haft sin varma period. Då gror de underjordiskt och visar sig som småplantor först på våren året efter. Så på ett djup av tre gånger fröets storlek och gärna i upphöjd jordbädd.

När ska man klippa ner pioner?

Svar: Klipp ner bladverket på de örtartade pionerna på hösten när de har vissnat ner. Pionen behöver inget vinterskydd av det gamla bladverket, tvärtom, det kan bli en grogrund för mögel, så klipp alltid ner stjälkarna på hösten. Dessutom kan man lätt skada de nyss uppkomna skotten på våren om man klipper då.

När ska man plocka pioner?

Plocka allra helst pionerna när knoppen öppnat sig något (se föregående fråga) och linda skaften (ej knopparna) i fuktigt tidningspapper och stoppa dem i en plastpåse, sedan i kylskåpets svala del. De borde hålla sig fräscha och spänstiga ca en vecka och knopparna öppnar sig när de kommer i rumstemperatur.

Har pioner djupa rötter?

Pioner vill stå grunt, rötterna ska bara komma precis under jordytan. Om pionerna inte blommar kan det vara ett tecken på att de står för djupt. Busk/trädpion vill stå något djupare och få mer plats för sina rötter. Gödsla med naturgödsel på våren, efter blomning är det bra att strö ut lite benmjöl runt pionerna.