:

Vad är öppna och sluta ridning?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är öppna och sluta ridning?
  2. Varför rider man öppna?
  3. Vad är bogen på en häst?
  4. Vad är öppna i ridning?
  5. Hur många spår i sluta?
  6. Vad menas med Lösgjordhet?
  7. Hur man gör en sluta?
  8. Vad heter hästens näsa?
  9. Hur gör man en Bakdelsvändning?
  10. Hur får man hästen ställd?

Vad är öppna och sluta ridning?

Öppna är som att påbörja en volt – hästen har alltså precis den här formen i en korrekt volt. Sluta är som att avsluta en volt. Genom att använda vår kropp på ett korrekt sätt kan hästen förstå vad det är vi är ute efter, då hästens bogar följer våra axlar och hästens höfter följer våra höfter.

Varför rider man öppna?

I öppnan får hästen en underbar gymnastik i ryggmuskulaturer och bogar. Böjningen ger ett stretchande arbete i ryggmusklerna på utsidan samtidigt som frambenen kliver i sidled och stretchar musklerna i hästens bogar. Öppna kan ridas i alla gångarter. Den är ett underbart sätt att få hästen att balansera sig i galoppen.

Vad är bogen på en häst?

Bogen består av frambenets övre delar. Bogbladet och dess muskulatur ger bogen dess utseende. Bogen övergår neråt i överarmen och armbågen. Partiet mellan armbågen och karpalleden kallas underarmen.

Vad är öppna i ridning?

Vad är öppna? En samlande rörelse, där hästen är böjd och rör sig rakt fram. Man kan säga att hästen är formad som i en volt, men rids på rakt spår. Om man rider längs långsidan, ska hästens bakdel vara kvar på spåret och bakbenen röra sig rakt fram, medan framdelen rör sig innanför spåret.

Hur många spår i sluta?

Sluta är den ”slutna” delen på volten. Här går hästen på fyra spår och bakdelen är innanför spåret. I sluta har man ytterskänkeln något tillbakadragen och det är den som är sidförande. Innerskänkeln formar hästen och reglerar tvärningen, innerhanden leder och korrigerar böjningen medans ytterhanden stöttar upp.

Vad menas med Lösgjordhet?

Att hästen är lösgjord betyder att den är fysiskt och psykiskt avspänd – hästen är alltså fri från spänningar. En lösgjord häst är varm i sina muskler, leder och senor. Den arbetar ”bakifrån och fram”, som innebär att rörelsen kommer från bakbenen och genom ryggen.

Hur man gör en sluta?

Tänk er att man rider sluta på en volt, alltså med baken lite innanför. Därifrån kan man, faktiskt, byta volt och ändå bibehålla böjning och tvärning, så att man rider hästen "utåtböjd" med baken utanför sig. Detta är förvänd sluta.

Vad heter hästens näsa?

Mule kallas den mjuka delen längst ut på hästens nos. Begreppet används även om andra större växtätare, exempelvis renar, älgar och åsnor.

Hur gör man en Bakdelsvändning?

I en bakdelsvändning är hästen ställd och böjd i rörelseriktningen. Vändningens centreras runt det inre bakbenet. Ytter bakben kliver framåt och frambenen går i en båge kring vändningspunkten genom steg åt sidan, yttre frambenet ska sättas framför det inre.

Hur får man hästen ställd?

En ställd häst behöver inte alltid vara böjd men en böjd häst är alltid ställd! När hästen är böjd är den lika böjd i hela sin kropp, från punkten mellan öronen och som en linje över hela kroppen till punkten vid svansen (kallas längdaxel), som den är ställd.