:

Kan man klippa träd i maj?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Kan man klippa träd i maj?
  2. Hur beskär man grenar?
  3. Vilka grenar ska man beskära?
  4. Hur blir man av med lönn?
  5. När på året ska man beskära träd?

Kan man klippa träd i maj?

Det sägs ofta att beskärning ska utföras under JAS-perioden. Det vill säga i Juli, Augusti, September. Anledningen till är att då är att trädets energiförråd stort och försvarssystemet helt aktivt. Det flesta arter går dock fint att beskära även senare under hösten och vårvintern ända fram till april.

Hur beskär man grenar?

Beskär strax ovanför en utåtriktad gren eller ett utåtriktat öga. Då kommer grenen fortsätta växa åt det håll som ögat pekar. Klipp inte för nära ögat, men lämna inte heller en lång ”tapp” på grenen. Rätt utfört kan du skapa en stadig och vacker form samt främja växtens blad, blomning och fruktsättning.

Vilka grenar ska man beskära?

Fokusera då på att avlägsna skadade, döda eller sjuka grenar som annars kan ta kraft från resten av trädet. Precis som vid uppbyggnadsbeskäring ska du också klippa bort grenar som växer inåt, uppåt eller på något annat sätt i fel riktning för att skapa en luftig, stark och fint formad krona.

Hur blir man av med lönn?

Man kan försöka "sticka" av lönnskotten en bit ned i jorden med en vass spade. Nej, inga rotskott. Det har stått en lönn på tomten men den är nedtagen sedan länge. Skotten kommer väl från den och har fått fäste i häcken då de tidigare ägarna inte var speciellt intresserade av att underhålla trädgården.

När på året ska man beskära träd?

Känsliga träd och buskar bör alltid beskäras under JAS-månaderna (juli, augusti och september) och stenfrukt som plommon och körsbär på hösten efter skörd. De är känsliga för beskärning på våren då savflödet i växternas vävnader är rikt och de då blöder lätt.