:

Hur fungerar krutet?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur fungerar krutet?
  2. Hur mycket kostar en C4 bomb?
  3. Är Citroen C4 en bra bil?
  4. Varför heter C4 C4?
  5. Vad är pentyl?
  6. Hur ser krut ut?

Hur fungerar krutet?

Krutkornen börjar brinna på ytan och brinner inåt, och frigör energi i form av rök, heta gaser och eld. Krut brinner med en hastighet på mellan millimeter per sekund. Moderna sprängämnen kan ha en brinnhastighet på upp till 10 000 meter per sekund.

Hur mycket kostar en C4 bomb?

En brittisk försäljare bjuder ut det 30 procent kraftfullare C4 via Internet för 215 kronor kilot med "90 dagars leveranstid". Den som beställer en hel container (mer än 16 ton) utlovas bra rabatt. Men köparen måste kunna visa upp tillstånd, heter det på sajten.

Är Citroen C4 en bra bil?

Säkerhetsmässigt får C4 toppbetyg, fem stjärnor i Euro NCAP:s krocktest 2005. Besiktningen klarar C4 något sämre än medelbilen. Enligt Bilprovningens statistik underkänns mer än var tredje C4 diesel från 2006. Resultaten är marginellt bättre för bensinmotorn.

Varför heter C4 C4?

Om en månad slås portarna till det nya köpcentret upp – nu ändrar man namnet. C4 Shopping kommer i fortsättningen att heta ”C4”, kort och gott. – Då C4 kommer vara så mycket mer än ett traditionellt köpcentrum har vi valt att släppa Shopping i namnet och kort och gott döpa det till C4.

Vad är pentyl?

Pentyl –pentaerytritoltetranitrat (PETN) är ett kraftfullt sprängämne. Sprängdeg består av pentyl blandat med olja (15 %). Krut är en typ av explosivämne som kan brinna och utveckla varma gaser även i slutna utrymmen utan luft eller andra oxidationsmedel än de som redan finns i krutet.

Hur ser krut ut?

Som tidigare nämnts så finns det svartkrut och röksvagt krut. Svartkrut är en mekaniskt tillverkad blandning av svavel, träkol och kaliumnitrat (salpeter) och röksvagt krut är kemiskt tillverkat där huvudbeståndsdelen är nitrocellulosa.