:

Vad betyder de olika IP klasserna?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vad betyder de olika IP klasserna?
 2. Vad är ip52?
 3. Vad betyder ip56?
 4. Vad gäller för IP klassning i badrum?
 5. Vilken IP-klass krävs i badrum?
 6. Vilken IP-klass i garage?
 7. Vad är IP24?
 8. Vilken IP-klass för utomhus?
 9. Vad betyder ip57?
 10. Vad är ip57?
 11. Kan man ha IP44 i badrum?

Vad betyder de olika IP klasserna?

En produkts IP-klass eller kapslingsklass, anger hur väl produkten klarar yttre påverkan av vatten, damm och liknande. Till exempel är IP20 vanligast inomhus. Den första siffran talar om i vilken grad uttagen eller apparaterna kan stå emot att fasta föremål tränger in i dem, till exempel damm.

Vad är ip52?

IP-klassen består av bokstäverna ”IP” (International Protection) följt av två siffror, varav den första beskriver åtkomligheten av strömförande delar och den andra vattenskyddet. En artikel märkt med IP 54 är: (Första siffran:) dammskyddad och (Andra siffran:) tål strilande vatten från alla vinklar.

Vad betyder ip56?

Den första siffran beskriver hur bra produkten är skyddad mot inträngande objekt från storleken av en hand ned till dammpartiklar. Den andra siffran beskriver hur bra produkten skyddar mot vatten. Ju högre siffran är desto bättre är skyddet.

Vad gäller för IP klassning i badrum?

Våtutrymmen delas in i tre zoner där varje zon har en lägsta IP-klass som får lov att användas. Numera är det tillåtet med IP-klassning 20 på lampor som placeras minst 225 cm över golv. Våra badrumslampor och de flesta lampor med porslinssockel går därför att använda som takbelysning i badrum med tillräcklig takhöjd.

Vilken IP-klass krävs i badrum?

Ett våtutrymme delas in i olika IP-zoner (0-2) som anger lägsta tillåtna IP-klass i respektive zon. Lampor som har IP44 är godkända att använda i hela badrummet, förutom direkt i duschen eller badkaret.

Vilken IP-klass i garage?

FÖRKLARING IP-KLASSER

Första siffranBenämningAndra siffran
1Petskydd mot föremål större än 50mm1
2Petskydd mot föremål större än 12mm2
3Petskydd mot föremål större än 2.5mm3
4Petskydd mot föremål större än 1mm4

Vad är IP24?

ex. IP24 är det två siffror vi ska tänka på: 2 och 4. Den första siffran anger skyddet mot fasta föremål (damm, flugor mm). Den andra siffran anger skyddet om inträngning av vatten.

Vilken IP-klass för utomhus?

Produkter med IP54/55 är skyddade mot att skadliga mängder damm och vatten når elektriska delar. IP55 har dessutom motståndskraftighet mot spolning av vatten (ej högtrycksspolning). Liksom IP44 är dessa IP-klasser vanliga för utomhusbelysning och badrumsbelysning.

Vad betyder ip57?

IP-beteckningen utgörs av två siffror. Den första siffran sträcker sig från 0 till 6 och säger hur bra skydd elektroniken har mot fasta föremål – allt från en handflata till små dammpartiklar. Den andra siffran anger hur bra elektroniken är skyddad mot väta.

Vad är ip57?

IPX5 / IPX7. Det finns inga bindestreck i en äkta IP-kod. IPX-8 (till exempel) är således en falsk IP-kod. IP-koderna med bokstaven "K" är från ISO 20653: 2013 Vägfordon - skyddsklasser (IP-kod), enligt vilket det står i överensstämmelse med IEC 60529 förutom K-testen, som beskriver särskilda krav för vägfordon .

Kan man ha IP44 i badrum?

Badrumsbelysning för vägg och tak har oftast IP-klass från IP21 till IP44, beroende på vilken zon i badrummet lampan ska placeras i. Eftersom badrummet är ett våtutrymme förekommer både direkt vattenutsatthet men även fukt som påverkar elen i rummet.