:

Hur man räknar ut lutande plan?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur man räknar ut lutande plan?
  2. Hur hjälper en hävstång dig att utföra tungt arbete?
  3. Hur kom man på lutande planet?
  4. Hur räknar man hävarm?
  5. När började man använda lutande planet?

Hur man räknar ut lutande plan?

På en låda som ligger på ett lutande plan verkar tre krafter: Gravitationskraften, som drar lådan rakt nedåt. Denna kraften är lika med $F_G = m\cdot g$. Normalkraften, denna kraften verkar vinkelrät till planets yta och motverkar lådan från att ”falla igenom planet”.

Hur hjälper en hävstång dig att utföra tungt arbete?

Ju tätare gängorna ligger, desto längre väg får man vrida skruven och desto mer vinner man i kraft. Hävstången kan likna en gungbräda, men oftast är armarna olika långa. Eftersom den långa armen flyttas längre väg kan man få större kraft på den korta armen.

Hur kom man på lutande planet?

Exempel på lutande plan Användes till exempel när egyptierna skulle bygga pyramider då de istället för att lyfta upp stenblocken drog upp dem för sluttningar. En skruv använder sig också av ett lutande plan som är virat runt skruven.

Hur räknar man hävarm?

Hävarmar och vridmoment När vi använder oss av hävstången så vrider vi den runt vridpunkten med hjälp av hävarmen. Det som uppstår då kallas för vridmoment. Vridmomentet bygger även det på mekanikens gyllene regel, det vill säga att det vi vinner i kraft förlorar vi i väg. Vridmomentet = kraften * hävarmen.

När började man använda lutande planet?

De enkla maskinerna är förmodligen några av de tidigaste uppfinningar som människan använt sig av. Den första person som dokumenterat studerade de enkla maskinerna var Arkimedes (287 f.Kr. –212 f.Kr).