:

Vilka är de två metoderna för att kyla en motor?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vilka är de två metoderna för att kyla en motor?
  2. Vad kostar en ny kylare?
  3. Vilken typ av kylfläkt är vanligast på tunga fordon?
  4. Vad är en oljekylare?
  5. Vad ska man ha för kylarvätska?
  6. Hur använder man Kylartätning?

Vilka är de två metoderna för att kyla en motor?

En pump på motorn pumpar vatten genom en kylare, där fartvinden kyler vattnet, som sedan strömmar tillbaka till motorn. Vid tillfällen då fordonet står still, används en fläkt för att skapa ett luftflöde. Kylare tillverkas ofta av koppar eller aluminium.

Vad kostar en ny kylare?

Aluminiumkylare håller flera decennier medan billigare kylare i stål börjar rosta efter bara ett par år. Du kan köpa dessa för under 100 EUR men deras livslängd är då kort. Högkvalitativa produkter kostar upp mot 300 EUR istället.

Vilken typ av kylfläkt är vanligast på tunga fordon?

Den vanligaste anses vara den elektriska kylfläkten enhet. Frekvensomriktaren startar motorn och styrsystemet. Den elektriska motorn drivs från nätet ombord på ett fordon. Styrsystemet koordinerar fläkten prestanda beroende på motorns temperatur.

Vad är en oljekylare?

Som komplement till den vanliga kylningen finns ofta en oljekylare, som leder värmen antingen ut i den omgivande luften eller växlar den mot kylvätskan. Oljan håller på det sättet en behagligare temperatur även vid hård belastning. Bilar med automatlåda har ofta oljekylare för automatlådan.

Vad ska man ha för kylarvätska?

Titta i instruktionsboken för din bil. Där ska det stå vilken typ av glykol som passar bäst. Har du aluminium i motorn måste du använda en glykol som är anpassad för det. Annars kan glykolen förstöra aluminiet.

Hur använder man Kylartätning?

STP® Kylartätning Tätar läckor permanent Det innehåller korrosionshämmande medel som förhindrar uppkomst av rost och avlagringar. STP® Kylartätning smörjer även vattenpumpen.