:

Hur signalerar polisen att man ska stanna?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur signalerar polisen att man ska stanna?
  2. När blinkar polisen rött?
  3. Vad gör man när man blir stannad av polisen?
  4. Vad händer om man blir stannad av polisen?
  5. När har polisen rätt att visitera?
  6. Får man ha blinkande ljus på bilen?

Hur signalerar polisen att man ska stanna?

P 3 Polis – stopp för den trafikant som lyktan är vänd mot Polismans tecken, anger stopp för den trafikant som lyktan är vänd mot. Tecknet används under mörker och nedsatt sikt. Lyktan hålls i den position där den lättast kan uppfattas av trafikanten.

När blinkar polisen rött?

Kör in till vägkanten och stanna framför polisfordonet. Tecknet anger att föraren av det fordon som befinner sig framför polisfordonet ska köra in till vägkanten och stanna. Tecknet ges med växelvis blinkande blått och rött ljus.

Vad gör man när man blir stannad av polisen?

Polisen: Så ska du göra när vi signalerar Du vet nog hur polisens stoppljus ser ut och att du då ska stanna med din bil. Men för att ingen ska missuppfatta visas nu exakt vad som gäller. ”Om du inte stannar på stopptecken gör du dig skyldig till brott” skriver polisen.

Vad händer om man blir stannad av polisen?

Du behöver inte stanna direkt om platsen är farlig, och polisen bakom dig vet om detta. Kör gärna in till en mack eller annan upplyst plats, där ni inte stör någon annan trafik. Stanna i bilen. Gå aldrig ur, om inte polisen ber dig att göra det.

När har polisen rätt att visitera?

Om du skäligen kan misstänkas för ett brott får polisen genomföra en kroppsvisitation. Detta för att utreda brottet eller för att söka efter föremål som polisen har rätt att ta i beslag (som t. ex. olagliga föremål eller föremål som kan användas som bevis).

Får man ha blinkande ljus på bilen?

Som privatperson får du aldrig använda blinkande varningsljus på bilens tak. Om du som privatperson fraktar något med personbil i dagsljus som sticker ut mer än 1 meter framåt eller bakåt, ska detta märkas ut med flagga eller liknande i tydliga färger.