:

Hur påverkar Listeria fostret?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur påverkar Listeria fostret?
  2. Vilken temperatur dör Listeria?
  3. Hur snabbt märker man Listeria?
  4. Hur många gravida får Listeria?
  5. Varför får man inte äta ost när man är gravid?

Hur påverkar Listeria fostret?

Infektionen kan utvecklas till hjärnhinneinflammation eller sepsis, som även kallas blodförgiftning. Hos en person som är gravid kan infektionen sprida sig till barnet i magen. Det kan leda till att barnet föds för tidigt. Barnet kan också bli allvarligt sjuk eller dö, men det är mycket ovanligt.

Vilken temperatur dör Listeria?

Så minskar du risken att bli sjuk Råden om listeria i livsmedel gäller för konsumenter som tillhör någon av riskgrupperna för bakterien. All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta, listeria dör när maten upphettas till minst 70℃.

Hur snabbt märker man Listeria?

Det är olika hur mycket symtom man får vid en listeriainfektion. Från det att du får i dig bakterien fram till att du blir sjuk kan det dröja upp till tre veckor. Du kan få hög feber och huvudvärk och andra symtom som påminner om influensa. Sök vård om du får hög feber när du är gravid.

Hur många gravida får Listeria?

Antalet gravida kvinnor och/eller nyfödda barn med listerios har minskat sedan 90-talet och under senare år har 1-2 gravida kvinnor/nyfödda barn rapporterats med infektionen. Inkubationstiden har angetts från några dygn till tre veckor, ibland till och med längre.

Varför får man inte äta ost när man är gravid?

Hoppa över kittostar och ostar med mögel till exempelvis brie, gorgonzola, chèvre, och taleggio – dessa ska du inte äta som gravid. Mögel- och kittostar är mjuka och blöta ostar med ett neutralt Ph-värde. Här finns risken att listeria förökar sig snabbt.