:

Hur rengör man Bettskenor?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur rengör man Bettskenor?
  2. Kan bettskena ändra bettet?
  3. Kan bettskena skada tänderna?
  4. Kan man använda gammal bettskena?
  5. Vad händer om man inte använder bettskena?
  6. Hur tjock ska en bettskena vara?

Hur rengör man Bettskenor?

Under natten bildas bakteriebeläggningar på skenan, därför bör den rengöras noggrant på morgonen. Skenan borstas under rinnande vatten och tandkräm (alternativt diskmedel). Dessutom kan den rengöras 2-3 ggr i månaden med desinfektionslösning eller brustabletter som finns att köpas på apoteket.

Kan bettskena ändra bettet?

3. a NTI. Detta är en liten prefabricerad bettskena som enbart täcker de centrala incisiverna. Skenan kan göras direkt till patienten men kräver noggrann uppföljning av bettet p g a skenans risk för förändringar i bettet.

Kan bettskena skada tänderna?

Du pressar ihop tänderna mer sällan, mindre hårt och under kortare tid med en bettskena.

Kan man använda gammal bettskena?

Det är inte ovanligt att en hård skena håller i 10 år, eller mycket längre. Går bettskena sönder, är det oftast svårt att reparera den. En gammal skena blir också lätt missfärgad, och ofärsch. Då är det bättre att våra tandläkare framställer en ny.

Vad händer om man inte använder bettskena?

Det lönar sig att förvara bettskenan fuktig. Om du inte använder bettskenan på en lång tid krymper den och passar inte längre i munnen. Kom ihåg att alltid ta med bettskenan då du besöker tandläkaren!

Hur tjock ska en bettskena vara?

Det avlastar sekundärt käklederna, käk- och nackmuskulatur. En bettskena kan också användas för att undvika nedslitningen av tänderna vid tandgnissling. Bettskenan är en glasklar hästskoformad skena i plast c:a 4-5 mm tjock. Den placeras ofta i överkäken och används när man sover.