:

Vad är Tendinopati?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Tendinopati?
  2. Vart har man ont om man har hopparknä?
  3. Hur kan man förebygga hopparknä?
  4. Hur länge varar hopparknä?
  5. Kan man springa med hopparknä?
  6. Är det farligt att träna med hopparknä?

Vad är Tendinopati?

Tendinopati beskrivs enklast som ett smärttillstånd som stammar från en sena. Senor är musklernas fästpunkter mot skelettet och förmedlar kraften som utvecklas av muskler och får kroppen att röra sig.

Vart har man ont om man har hopparknä?

Hopparknä är en överbelastning av senan som sitter under knäskålen, patellarsenan. Skadan är vanlig och orsakar smärta på framsidan av knät och ibland runt knäskålen. Hopparknä gör ont framför allt i samband med med träning, men kan även göra att knät känns stelt i andra situationer.

Hur kan man förebygga hopparknä?

Det är viktigt med belastningsanpassning för att undvika degeneration i senan med kvarstående defekt senstruktur. Smärtlindring kan uppnås med knäskydd, tejpning och läkemedel. Läkning och uppträning av vävnadstålighet sker bäst genom medicinsk träning.

Hur länge varar hopparknä?

För en del går det fort, kanske två veckor, medan det för andra tar mycket längre tid, som över ett år. Det kan förresten finnas symtom kring knäskålen som inte är hopparknä, till exempel brosksmärta.

Kan man springa med hopparknä?

Har man nu drabbats av hopparknä finns det flera sätt att försöka bli bra. – Det kan vara så att det läker av sig själv om man vilar från löpningen. Jag menar inte att man är helt stilla utan att man gör aktiviteter som som inte orsakar så mycket belastning, som simning.

Är det farligt att träna med hopparknä?

Hopparknä är en överansträngningsskada. Du har helt enkelt belastat senan mer än den klarat av. Det är lätt att tro att man därför måste träna sin sena så den orkar med belastningen den utsätts för. Och självklart kan man träna senor att bli starkare och styvare och sånt är alltid bra.