:

Vad kostar det att förnya YKB?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vad kostar det att förnya YKB?
 2. Vilka lastbilsförare har sk hävdvunna rättigheter?
 3. Vad händer om man kör lastbil utan YKB?
 4. Hur förnyar jag mitt YKB?
 5. Vad kostar de att ta YKB?
 6. Vad är Körträning?
 7. Kan man göra YKB på distans?
 8. Vad kan man köra utan YKB?

Vad kostar det att förnya YKB?

För att behålla din YKB måste du sedan gå en fortbildningskurs var femte år. En sådan ligger på 35 timmar och kostar runt 7 000 kr – 8 000 kr. En sådan utbildning hittar du på vissa trafikskolor.

Vilka lastbilsförare har sk hävdvunna rättigheter?

Det innebär att förare som har eller har haft körkortsbehörighet D1, D1E, D eller DE utfärdat första gången innan 10 september 2008 eller har eller har haft C1, C1E, C eller CE utfärdat första gången innan 10 september 2009 inte ska gå någon grundutbildning och avlägga prov.

Vad händer om man kör lastbil utan YKB?

Även den som anlitar förare som inte har YKB, riskerar dagsböter. En komplett YKB-utbildning kostar cirka 15 000 kronor i Sverige. Att då böta 500 kronor om man inte kan (som i de här båda fallen) bevisa att man verkligen har genomgått utbildningen, ter ju sig i sammanhanget ganska billigt.

Hur förnyar jag mitt YKB?

Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter krävs att föraren går en återkommande fortbildning vart femte år för att förnya beviset. En fortbildning omfattar 35 timmar och kan delas upp i delkurser som är på minst 7 timmar vardera. Högst en delkurs på 7 timmar kan ske som distansutbildning.

Vad kostar de att ta YKB?

Det är en teoretisk kurs som genomförs under ca 20 heldagar. Paket YKB-Grund: 25 900:- (från 1079 kr/månad + avi och uppläggningsavgift). 3300 kr tillkommer för bokpaket om du ej tagit ditt C- eller CE-körkort hos oss.

Vad är Körträning?

Körträning – så här går det till bakom ratten. Vid sidan om teorin är det dina praktiska kunskaper som är A och O för hur du kommer att lyckas med ditt körkortsprov. Det är viktigt att du tränar dig till en körvana där allt från högerregel till riskmedvetenhet sitter i ryggraden.

Kan man göra YKB på distans?

Under 2021 har det varit möjligt att genomföra hela sin YKB-fortbildning om 35 timmar på distans (digitalt) och detta upphörde att gälla från 1 januari 2022. Nu har Sverige återgått till att max 12 timmar är tillåtet att genomföras på distans.

Vad kan man köra utan YKB?

Undantag från krav på yrkeskompetensbevis

 • vars högsta tillåtna hastighet inte överstiger 45 kilometer i timmen,
 • som används av eller står under kontroll av Försvarsmakten, Kustbevakningen, Tullverket, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen eller räddningstjänsten,
 • som används inom ambulanssjukvården,