:

Vad gör xantangummi?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör xantangummi?
  2. Vad kan man använda istället för Xanthan Gum?
  3. Kan man byta ut fiberhusk mot xantangummi?
  4. Hur tillverkas xantangummi?
  5. Kan man använda Psylliumfrön istället för fiberhusk?
  6. Kan man använda något annat istället för Fiberhusk?

Vad gör xantangummi?

Xantangummi, E 415, är ett förtjocknings- och stabiliseringsmedel, som har egenskaper som kompenserar för glutens bindande förmåga i en deg. Det gör alltså degen lite smidigare och får den att hålla ihop bättre. När man gör xantangummi jäser man socker genom odling av en bakterie, Xanthomonas campestris.

Vad kan man använda istället för Xanthan Gum?

Svar: Egentligen är det samma sak; psylliumfröskal.

Kan man byta ut fiberhusk mot xantangummi?

Xantangummi fungerar som ett bindemedel och kan användas istället för eller tillsammans med fiberhusk som är vanligt i glutenfria bröd här i Sverige, för att få bra konsistens och saftighet.

Hur tillverkas xantangummi?

Xantangummi framställs genom att druvsocker från majs jäses genom odling av bakterien Xanthomonas campestris. Resultaten renas med isopropylalkohol, torkas och mals till pulver.

Kan man använda Psylliumfrön istället för fiberhusk?

Jag använder en produkt som heter Premium Psyllium som är likvärdigt med Fiberhusk. Det består alltså av pulveriserade psylliumfrön och används i precis samma mängd.

Kan man använda något annat istället för Fiberhusk?

Fiberhusk är ganska dyrt men räcker ganska länge, så per bakverk/portion blir ändå kostnaden låg. Ersätt med: Vetemjöl och ägg. Ofta finns andra recept på det du vill göra utan fiberhusk, kolla på dem.