:

Vad kan ökad Salivproduktion bero på?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan ökad Salivproduktion bero på?
  2. Hur blir man av med saliv i munnen?
  3. Vad är Salivsekretion?
  4. Vad händer vid muntorrhet?
  5. Vilka problem kan en patient få som har sänkt Salivsekretion Hur kan muntorrhet behandlas?

Vad kan ökad Salivproduktion bero på?

Mängden saliv ökar när vi äter; den stimuleras av dofter, smaker (speciellt sura), tuggning, mekanisk stimulering, smärta, aggression och vid reflux av sur magsaft. På natten och när vi vilar producerar vi mindre saliv. Stress och nervositet kan också minska mängden saliv.

Hur blir man av med saliv i munnen?

Salivsekretionen kan också påverkas negativt med ökande ålder. Salivproduktionen reduceras också under natten och vid hög fysisk aktivitet. Ett enkelt sätt att öka salivproduktionen är att tugga tuggummi vilket stimulerar våra salivkörtlar. Kan du inte tugga så finns det salivstimulerande tabletter som fungerar väl.

Vad är Salivsekretion?

Salivsekretion. Saliven har många viktiga funktioner. Den smörjer, skyddar, försvarar, spolar rent, underlättar matsmältningen, bidrar till smakupplevelsen, buffrar och lagrar mineral. Därför påverkar muntorrhet mer än livskvaliteten; det har en direkt inverkan på både den allmänna och orala hälsan.

Vad händer vid muntorrhet?

Muntorrhet är ett tillstånd då spottkörtlarna inte producerar tillräckligt mycket saliv. Den vanligaste orsaken är biverkningar av vissa läkemedel. Saliven skyddar tänderna och behövs för att kunna tugga, svälja och smälta maten ordentligt. Den har också en viktig roll för att känna smaker och njuta av maten.

Vilka problem kan en patient få som har sänkt Salivsekretion Hur kan muntorrhet behandlas?

Låg salivsekretion ökar den orala plackbelastningen och förlänger tiden för oral clearance. Det är ofta en utlösande faktor för: Ökad kariesaktivitet, speciellt buckalt och lingualt. Atypisk karies hos barn och ungdomar i underkäksfronten.