:

Vad gör man när orkidén blommat klart?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vad gör man när orkidén blommat klart?
 2. Hur länge blommar en orkidé?
 3. Hur få orkidé att blomma igen?
 4. Hur ofta ska man vattna en blommande orkidé?
 5. Vad gör man med orkidéer när dom slutat blomma?
 6. Kan orkidéer få nya stänglar?
 7. Kan man klippa av Luftrötterna på orkidéer?
 8. Hur länge klarar sig orkidéer utan vatten?
 9. Hur mycket vatten ska en orkidé ha?
 10. Varför slokar bladen på min orkidé?
 11. Får orkidéer nya stänglar?
 12. Hur förökar sig vilda orkidéer?
 13. Hur planterar man keiki?
 14. Kan man klippa av Monsterans rötter?
 15. I vilket fönster ska orkidéer stå?

Vad gör man när orkidén blommat klart?

När blomningen är över klipper du ner den kala blomställningen. Fortsätt sköta om den genom att vattna som vanligt och ge den orkidénäring varje vecka. Om orkidén inte vill blomma om kan du ge den en viloperiod när du snålar med vatten och näring.

Hur länge blommar en orkidé?

Varje blomma håller i 1–2 månader och med lite tur kan man få den att blomma 2–3 gånger om året. Namnet phalaenopsis kommer från grekiskan och betyder likt en nattfjäril.

Hur få orkidé att blomma igen?

Här är 5 knep som får din orkidé att blomma:

 1. Skölj av all jord från rötterna i vatten.
 2. Sätt ner orkidén med rötterna i vasen.
 3. Låt rötterna som varit ovan jord även vara i luften i vasen.
 4. Byt vatten och skölj av rötterna varsamt en gång i veckan.
 5. Vänta och låt sedan orkidén göra sitt.

Hur ofta ska man vattna en blommande orkidé?

När rötterna ser gråa ut och orkidén känns lätt är det dags att vattna. Det är generellt var 5–12 dag, mindre under viloperiod och mer under växtperiod. 1. Ställ blomman i en hink med rumstempererat vatten tills den är genomdränkt.

Vad gör man med orkidéer när dom slutat blomma?

Vad gör man med orkidéer efter blomning? När orkidén tappat sina blommor är det viktigt att vänta med att klippa av blomstängeln tills den torkat ihop helt. Om den fortfarande är grön kan nämligen nya knoppar bildas. Om stängeln bara torkar i toppen kan man klippa bort endast den torra delen och låta resten vara kvar.

Kan orkidéer få nya stänglar?

Efter blomningen kan stängeln vissna ner eller fortsatt vara grön. Om stängeln vissnat och blivit brun klipper man av den vid basen. Placeras sedan plantan svalt, gärna i ett norrfönster i fyra-sex veckor. Detta påskyndar bildandet av nya stänglar.

Kan man klippa av Luftrötterna på orkidéer?

Luftrötterna som ofta växer utanför krukan hjälper orkidén att ta upp solljus, men rötter som blir torra och bruna kan man klippa bort. Passa gärna på att beskära dåliga rötter vid omplantering.

Hur länge klarar sig orkidéer utan vatten?

Dessa blommor är väldigt resistenta mot torka och klarar sig länge utan vatten. Ett vanligt misstag är att övervattna orkidéer. Under vintermånaderna kan du till och med vattna en gång varannan månad. Om du vill tillsätta näring till din orkidé kan du köpa speciell orkidénäring hos din florist.

Hur mycket vatten ska en orkidé ha?

Vatten får aldrig bli stående på fatet. Låt sedan komposten torka upp innan nästa vattning. Det brukar röra sig om en gång i veckan till var tionde dag. Vattna dina orkidéer oftare under sommaren och om de står ljust.

Varför slokar bladen på min orkidé?

Övervattning och undervattning Det är lätt att se om orkidén har fått för lite eller för mycket vatten. Är den för torr blir bladen slappa och rynkiga, de nedersta bladen kan bli bruna och torra vid långvarig torka. Blir den torr under blomning så slokar blommorna och de yttersta blomknopparna kan torka och trilla av.

Får orkidéer nya stänglar?

Efter blomningen kan stängeln vissna ner eller fortsatt vara grön. Om stängeln vissnat och blivit brun klipper man av den vid basen. Placeras sedan plantan svalt, gärna i ett norrfönster i fyra-sex veckor. Detta påskyndar bildandet av nya stänglar.

Hur förökar sig vilda orkidéer?

Orkidéblommorna pollineras av insekter, främst humlor och bin, men även av olika fjärilar. Många arter är högt specialiserade och beroende av en eller några få insektsarter för befruktningen. Pollenet är samlat i klumpar eller klubbor som sitter på klibbiga skaft.

Hur planterar man keiki?

Om du planterar keikin i en separat kruka, välj en liten kruka (max 10 cm) och fyll den till två-tredjedelar med planteringsmediumet. Plantera varsamt keikin, och se till att rötterna är riktade neddåt. Fyll sedan på med mer planteringsmedium för att stabilisera keikin.

Kan man klippa av Monsterans rötter?

Spraya gärna bladen några gånger i veckan, och var extra noga med detta under den torra kalla vinterperioden. Får din Monstera väldigt mycket luftrötter går det att ta klippa bort några eller leda de ner i jorden i krukan.

I vilket fönster ska orkidéer stå?

Ljus och temperatur Eftersom de flesta orkidéer växer i trädskugga i naturen är de inte förtjusta i direkt solljus. Inomhus trivs de därför bäst i fönster mot öst eller väst. Under vintern, då ljuset är svagare, är söderfönster en lämpligt placering. Under sommaren kan du gärna låta dem stå vid ett fönster på glänt.