:

Vad gör man med Jordgubbslandet på hösten?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vad gör man med Jordgubbslandet på hösten?
 2. När ska man klippa ner jordgubbarna?
 3. Hur sköter man jordgubbsplantor efter skörd?
 4. Hur länge ger jordgubbsplantor bär?
 5. Vad ska man göra med jordgubbsplantor för vintern?
 6. När ska man täcka över jordgubbsplantor?
 7. Vad gör man med jordgubbsplantor på vintern?
 8. Vad gör man med gamla jordgubbsplantor?
 9. Vad är Bärgödsel?
 10. Kan jordgubbar få för mycket vatten?
 11. Hur gör man med revor från jordgubbar?
 12. Vad ska man lägga under jordgubbarna?
 13. Kan man ha fiberduk över jordgubbar?
 14. Hur skyddar jag mina jordgubbar?
 15. Hur övervintrar man jordgubbar?

Vad gör man med Jordgubbslandet på hösten?

Undvik att gödsla jordgubbslandet med kväverikt gödsel och gödsla sparsamt hellre på hösten än på våren. Ligg i underkant på gödselrekommendationerna om du använder gödsel på förpackning. Använder du brunnen ko eller hästgödsel använder du max 1,5 kg per kvadratmeter.

När ska man klippa ner jordgubbarna?

Odla svarar: Man kan klippa ner jordgubbar nu och ta bort revor på tidig höst, men för att inte riskera att plantorna låter bli att avmognas inför vintern så är det bäst att göra det på tidig vår. Att klippa och beskära stimulerar växterna att växa så därför är det säkrare på våren.

Hur sköter man jordgubbsplantor efter skörd?

Så gödslar du jordgubbar - 1 Tips Det räcker om du gödslar jordgubbarna en gång om året, efter skörden. Även vid denna gödsling är det bra att använda gödsel med lite kväve och helst mer kalium, alltså till exempel höns- eller kogödsel. Det finns också många sorters gödsel i handelsträdgårdar för frukt- och grönsaker.

Hur länge ger jordgubbsplantor bär?

En planta ger god skörd i 4-5 år, sen måste odlingen förnyas. Odla flera olika sorter för att få en lång jordgubbssommar. Jordgubbar ska planteras på en varm och solig plats i fukthållande jord. Värme, sol och lite vind gör att bären mognar bra och minskar risken för gråmögel och andra sjukdomar.

Vad ska man göra med jordgubbsplantor för vintern?

För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.

När ska man täcka över jordgubbsplantor?

Blir det frostnätter så är det bra att täcka plantorna med fiberduk. Det som kan hända är att det uppstår lite bladskador där duken ligger på bladet, men det brukar inte vara något problem för plantorna sedan. När det gäller jordgubbar så måste även de vara avhärdade för att klara kyla.

Vad gör man med jordgubbsplantor på vintern?

För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.

Vad gör man med gamla jordgubbsplantor?

Man bör byta ut sina gamla jordgubbsplantorna efter ca 4-5 år, när de inte längre ger skörd. Det går att föröka nya plantor enkelt från de man redan har. Revor är enklast och snabbaste metoden, men det går även att föröka från frön, som du kan se nedan.

Vad är Bärgödsel?

Solabiol Bärgödsel är ett långtidsverkande gödsel, 100 % organiskt och godkänt för ekologisk odling. Den speciella ”Natural Boostern” bidrar till att plantan tar upp näringsämnen och vatten bättre, stimulerar tillväxten och ger större skö

Kan jordgubbar få för mycket vatten?

Efter plantering, samt från och med att plantorna blommar till dess att jordgubbarna kan plockas, ska plantorna ha mycket vatten, gärna 35 mm i veckan. Vattna helst tidigt på morgonen då bären redan är våta av dagg, annars finns risk att bären ruttnar.

Hur gör man med revor från jordgubbar?

Rota revor

 1. välj ut revor som skjutit ut från moderplantan, helst sådana som börjat bilda rötter.
 2. knipsa av revan så den blir fristående.
 3. fyll upp ett brätte, krukor eller pluggbrätte med jord.
 4. tryck försiktigt fast varje reva i en kruka/plugg eller sätt den bredvid varandra i ett större tråg.

Vad ska man lägga under jordgubbarna?

Lägg halm, gräsklipp eller täckbark under plantorna så håller du bären rena. När bären börjar mogna slutar du att vattna så att inte bären ska ruttna, och vill du ha bären ifred från fåglar bör du täcka odlingen med ett bärnät.

Kan man ha fiberduk över jordgubbar?

En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna. Men den släpper ändå igenom tillräckligt mycket luft och fukt så att plantorna inte vissnar. Ytterligare en pluspunkt: jordgubbarna utsätts inte lika ofta för svampangrepp och röta.

Hur skyddar jag mina jordgubbar?

Nät är en beprövad metod men är det för löst kan fåglarna fastna i det. Använd ett stelare hönsnät eller putsnät så minskar risken för olyckor. VP-rör är lätta att böja till och sätta över landen. På med en fiberduk så kommer varken rådjur eller fåglar åt bären.

Hur övervintrar man jordgubbar?

Kommentarer. Om plantorna är planterade i ett trädgårdsland utomhus behöver du inte göra något särskilt för att plantorna ska övervintra. De klarar klimatet utomhus. Om plantorna däremot är planterade i stora krukor eller andra kärl, så måste de förvaras frostfritt och svalt över vintern, t ex i ett förråd.