:

Hur mäter man däckslitage?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur mäter man däckslitage?
 2. Hur länge håller ett lastbilsdäck?
 3. Vilka faktorer påverkar däckens livslängd?
 4. Vad betyder siffrorna i däckdimensionen?
 5. Var ska mönsterdjupet mätas?
 6. När är ett MC däck för gammalt?
 7. Hur länge håller året runt däck?
 8. Vad kan man göra för att öka däckens livslängd?
 9. Hur många mil håller ett vinterdäck?
 10. Vad har jag för storlek på däck?
 11. Vad betyder XL på ett däck?
 12. Hur många mm ska ett däck ha?

Hur mäter man däckslitage?

Mät själv hemma med en tumstock, linjal, ett skjutmått eller en femkrona! 1,6 millimeter gäller för sommardäck, för vinterdäck är det 3 millimeter. Men en gammal femkrona kan man snabbt få en uppfattning om hur stort mönsterdjupet är. Vänd upp och ner på femkronan och stoppa ner den i däckmönstret.

Hur länge håller ett lastbilsdäck?

Däckets livslängd är slut efter som högst tio år Däckens skick och funktion påverkas inte bara av åldern, utan också påtagligt av körstil, förvaring, korrekt lufttryck, tillräckligt mönsterdjup och korrekt hjulinställning. Enligt internationell praxis är den rekommenderade livslängden för däck i bruk maximalt sex år.

Vilka faktorer påverkar däckens livslängd?

Däckets bredd: Bredare däck ger en större kontaktyta mot vägen. Detta innebär ett lägre marktryck, vilket minskar däckslitaget och ökar livslängden på dina däck. Men även hanteringen av däcket förbättras, så om du kör bilen på ett sportigt eller aggressivt sätt kommer det att påverka däckets miltal.

Vad betyder siffrorna i däckdimensionen?

Vad betyder olika nummer och bokstäver på däckets sidovägg? (till exempel däckstorlek 205/55 R 16 94 T XL) De första tre siffrorna (205) indikerar bredden på däckens slitbanor i millimeter. 55 är däckets höjd eller profil. Detta anges i procent av däckbredden.

Var ska mönsterdjupet mätas?

Mäta mönsterdjup är lättast med en tumstock eller med ett speciellt mätinstrument avsett för mönsterdjupsmätning. Mät mönsterdjupet på det mest slitna stället i däckets huvudmönster. Se till att du inte mäter där det finns en slitagevarnare, som är en liten upphöjning i huvudmönstret på 1,6 mm.

När är ett MC däck för gammalt?

Ett regummerat däcks livslängd börjar med tillverkningsdatum och varar, liksom för nya däck, 10 år. För regummerade däck gäller naturligtvis samma garanti och produktansvar som för nya däck, från och med tillverknings- resp. leveransdatum.

Hur länge håller året runt däck?

Hur länge håller dem? Exakt hur länge de håller beror bland annat på märke och körstil, men i allmänhet håller de inte lika länge som andra däcktyper. Ett problem med året runt däck har en mjukare gummiblandning än sommardäck. Det är dåligt för varma och heta sommarvägar, eftersom de kommer slitas ut snabbare.

Vad kan man göra för att öka däckens livslängd?

Öka livslängden på dina däck – förvara dem i ett svalt, torrt och mörkt utrymme. För att må bra behöver dina däck förvaras på rätt sätt. Enligt däckexperter är rätt förvaringstemperatur den viktigaste förutsättningen. Livslängdendäck ökar också om de inte utsätts för fukt, kemikalier och solljus.

Hur många mil håller ett vinterdäck?

Har man för fel lufttryck en aggressiv körning eller ofta kör i höga hastigheter så brukar däckens livsslängd förkortas, men generellt sett så brukar man säga att bildäck håller i 35 mil.

Vad har jag för storlek på däck?

På sidan av dina däck finns en märkning som brukar se ungefär såhär: 195/65 R15 95V. Dessa siffror visar information om vilken storlek däcket har och där R15 är däckdimensionen – 15 tum i detta fall. De andra talen i däckmärkningen anger däckets bredd, däckets höjd, belastningsindex samt hastighetsklass.

Vad betyder XL på ett däck?

XL innebär att bilen kan ha däck med högre lastindex (Extra Load). I vårt exempel är lastindex 94. Om index var 91 skulle inte märkningen XL behövas. De flesta däckmodeller har en Extra Load-modell och en modell för normal last.

Hur många mm ska ett däck ha?

Vid sommarväglag ska däck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon.