:

Hur får man Dendrobium att blomma?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur får man Dendrobium att blomma?
 2. Hur sköter man sin Dendrobium?
 3. Hur vattnar man Dendrobium?
 4. Kan man ta sticklingar av orkidéer?
 5. Varför får orkidé gula blad?
 6. Hur sköter man Cymbidium?
 7. Hur ska man klippa orkidéer?
 8. Hur får man orkidéer att blomma igen?
 9. Hur ofta ska man vattna orkidéer?
 10. Kan orkidéer stå mörkt?
 11. Kan man plantera orkidéer i vanlig jord?
 12. Hur planterar man Keikis?
 13. Hur räddar man en död orkidé?

Hur får man Dendrobium att blomma?

Om du vill att din Dendrobium nobile orkidé ska blomma, måste du ge den en viloperiod under vintern när du inte ger den något vatten alls. På norra halvklotet betyder detta inget vatten från mitten av november till början av februari.

Hur sköter man sin Dendrobium?

Den föredrar en solig placering med jämn vattning och näringstillförsel under sommarhalvåret följt av en torrare vintervila då plantan ofta fäller en hel del av sina blad, något som är helt naturligt. Blommorna kommer 2-3 st i bladvecken på hela den bambuliknande bulben.

Hur vattnar man Dendrobium?

Vattna. Dendrobium orkidéer växer inte med sina rötter begravda i djup, fuktig jord och de är därför inte anpassade till ett liv där de måste stå i vatten eller som mycket fuktig krukväxt. Det bästa rådet är därför att se till att krukmediet är helt torrt innan du ger dina Dendrobiums mer vatten.

Kan man ta sticklingar av orkidéer?

Alla orkidéer kan förökas genom frön. Detta är en viktig spridningsmetod ute i naturen. Frön tillåter orkidéer att sprida sig från träd till träd. Att dra upp orkidéer från frän är dock mycket svårt och är inget du ens skall fundera på om du inte är en expert.

Varför får orkidé gula blad?

För mycket vatten, ofta i kombination med för lite ljus, gör att bladen blir gula och lossnar. Man kan även se på rötterna hur orkidén mår. Friska rötter är ljusgröna eller ljust grågröna med gröna spetsar. Vid torka skrumpnar rötterna ihop och blir bruna och torra.

Hur sköter man Cymbidium?

Vattna oftare under tillväxtsäsongen och när det är varmt, mindre under vintern när växten vilar. Vattna alltid uppifrån. Vattna med Orchid Focus Grow varje vecka under växtsäsongen och med Orchid Focus Bloom så snart blomknopparna kommit tills dess blomman vissnat. Vattna helst med rumstempererat regnvatten.

Hur ska man klippa orkidéer?

När blomningen är över ska man vänta med att klippa av blomstängeln tills den torkat ihop helt. Nya knoppar kan bildas längs den gamla stängeln om den fortfarande är grön. Torkar blomstängeln bara delvis i toppen kan man klippa bort endast den torra delen och låta resten sitta kvar.

Hur får man orkidéer att blomma igen?

Här är 5 knep som får din orkidé att blomma:

 1. Skölj av all jord från rötterna i vatten.
 2. Sätt ner orkidén med rötterna i vasen.
 3. Låt rötterna som varit ovan jord även vara i luften i vasen.
 4. Byt vatten och skölj av rötterna varsamt en gång i veckan.
 5. Vänta och låt sedan orkidén göra sitt.
BE

Hur ofta ska man vattna orkidéer?

När rötterna ser gråa ut och orkidén känns lätt är det dags att vattna. Det är generellt var 5–12 dag, mindre under viloperiod och mer under växtperiod. 1. Ställ blomman i en hink med rumstempererat vatten tills den är genomdränkt.

Kan orkidéer stå mörkt?

Hur du placerar växten är viktigt, en orkidé trivs i ljus men inte i direkt solljus. Hitta ett öster- eller västerfönster med en rumstemperatur mellan 18-25 grader så kommer den att klara sig bra.

Kan man plantera orkidéer i vanlig jord?

Orkidéer skall inte planteras i vanlig krukväxtjord utan i en luftig blandning av grova material, en särskild Orkidéjord. Passar till de flesta vanliga, lättodlade orkidéerna i kruka som tillhör gruppen trädlevande orkidéer t ex brudorkidé (Phalaenopsis), Oncidium, venussko (Paphiopedilum), Dendrobium och Cymbidium.

Hur planterar man Keikis?

Om du planterar keikin i en separat kruka, välj en liten kruka (max 10 cm) och fyll den till två-tredjedelar med planteringsmediumet. Plantera varsamt keikin, och se till att rötterna är riktade neddåt. Fyll sedan på med mer planteringsmedium för att stabilisera keikin.

Hur räddar man en död orkidé?

Börja med att ta bort all gammal kompost, lägg rötterna i blöt en stund i vatten ifall någon barkbit sitter fast. Klipp sedan bort alla torra, gamla rötter med en ren sax och plantera om orkidén i ny kompost.