:

Vad gör imamen?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör imamen?
  2. Vad år muslimernas heliga skrift?
  3. Vad år traditionalism inom islam?
  4. Vilka är de heliga skrifterna?
  5. Vad gör man i en moské?
  6. Vad menas med islamism?
  7. Vad gör jihadister?
  8. Vad kännetecknar sufism?
  9. Vad betyder traditionalism?
  10. Vad menas med religiös fundamentalism?

Vad gör imamen?

En imam är vanligtvis församlingarnas religiösa ledare. Han för- rättar fredagsbönen och arbetar som själasörjare. Han är inte sällan också församlingens och enskilda medlemmars ombud och rådgi- vare i kontakt med myndigheter.

Vad år muslimernas heliga skrift?

Här berättas om Koranens språk, upplägg, ursprung, innehåll, budskap m.m. Koranen är islams heliga skrift. Koranen består av profeten Muhammeds uppenbarelser och innehåller enligt islam Guds (Allahs) budskap, nedsänt till Muhammed genom ärkeängeln Gabriel...

Vad år traditionalism inom islam?

Inom sunni betonas Muhammeds seder och bruk, det vill säga hans lära och hur han levde. Om detta går att läsa i haditherna. Haditherna är de nedskrivna delarna av den större traditionssamlingen sunna, vilken också innehåller allmänt kända men inte nedskrivna förbud och plikter inom islam.

Vilka är de heliga skrifterna?

Ingen religion har så många heliga skrifter som hinduismen. Som samlingsnamn för en del av denna litteratur använder man ordet Veda, som betyder vetande. Vedalitteraturen är skriven på sanskrit och anses ha tillkommit mellan åren 15 f.Kr. Stridsscen ur det jättelika diktverket Mahabharata.

Vad gör man i en moské?

Moskén är en plats för gudstjänst. Ordet moské betyder: plats där man knäböjer. Detta är med andra ord den plats där man visar sin underdånighet inför Allah, islams ende gud.

Vad menas med islamism?

Islamism (islamisk fundamentalism) Islam innehåller en komplett samhällsordning, menar de islamiska fundamentalisterna eller islamisterna som de också kallas. Gud är lagstiftaren och styr genom Koranen och sunna med människor som ombud. I Iran väntar man på den tolfte imamen al-Mahdis återkomst.

Vad gör jihadister?

Jihadistgruppers mål är att skapa en islamistisk stat som styrs enbart av islamistisk lag - Sharia. De avvisar demokrati och valda parlament eftersom bara gud kan bestämma lagar enligt deras synsätt. Europol definierar jihadism som”en våldsam ideologi som utnyttjar traditionella muslimska koncept.

Vad kännetecknar sufism?

Karakteristiskt för sufism - speciellt ifråga om ritualer - är framförallt dhikr ("gudserinran"), en andaktsform där t. ex. en bön, trosbekännelsen eller guds namn upprepas. Detta sker som regel i samband med vissa rörelser och med hjälp av en speciell andningsteknik.

Vad betyder traditionalism?

Traditionalism är en riktning inom kristendom som tror på den muntliga traditionen som komplement till bibelns skrifter, i synnerhet den apostoliska traditionen. Benämningen romersk-katolsk traditionalism är en inriktning inom katolska kyrkan som vill återinföra tidigare liturgi.

Vad menas med religiös fundamentalism?

Fundamentalister tar fasta på religioners eller ideologiers grundläggande och ursprungliga lära och tar avstånd till förändringar. Man vill i regel återvända till den bokstavliga läran som den är beskriven i de religiösa texterna.