:

Hur tar man hand om julgran?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur tar man hand om julgran?
 2. När ska man klippa en gran?
 3. Hur vet man att granen är färsk?
 4. Kan man plantera ut en julgran?
 5. Hur vattna kungsgran?
 6. Vad kan man använda istället för julgransfot?
 7. Hur beskär man granar?
 8. Hur ska man snitta en gran?
 9. Kan man plantera om en gren?
 10. Hur lång tid tar det för en kungsgran att växa?
 11. Hur mycket vatten dricker en kungsgran?
 12. Hur gör man en julgransfot?

Hur tar man hand om julgran?

Vattna, vattna och vattna! När du precis tagit in din gran bör du vattna ofta därefter kan du öka vattningsintervallerna något. Låt aldrig din gran suga torrt – då riskerar du att den slutar suga upp vatten. Om du är på väg att köpa ny julgransfot, se då till att köpa en som har så stor vattenbehållare som möjligt.

När ska man klippa en gran?

Beskärning av gran Det är inte säkert att det är nödvändigt med någon beskärning, men om det ska utföras så är det under sommaren och hösten som det är bäst läge för beskärning. Toppen på granen ska däremot aldrig kapas, men annars kan du beskära ganska fritt för att nå en önskvärd form på din gran.

Hur vet man att granen är färsk?

En gran tappar normalt de äldsta barren året om, så när du står hos granförsäljaren gäller det att veta vilka barr du ska kontrollera för att veta hur färsk granen är. Känn på barren närmast skottens toppar. Det är årets barromgång och de ska sitta ordentligt fast. Om de trillar av är granen redan uttorkad.

Kan man plantera ut en julgran?

Om du köpt en krukodlad gran med rötter går det alldeles utmärkt att plantera den i din trädgård. Om det blir en torr sommar är det viktigt att den får rikligt med vatten för risken finns att rotsystemet är förhållandevis litet i förhållande till mängden barr på granen.

Hur vattna kungsgran?

Gärna i ett dygn och helst i julgransfoten eller en hink med vatten. Granen behöver dricka mycket första dygnet! Efter det är det viktigt att man vattnar regelbundet – låt granen aldrig stå utan vatten! Om granen står utan vatten kommer den att börja barra.

Vad kan man använda istället för julgransfot?

Som vanligt använde jag en gammal plåthink istället för en julgransfot. Jag stoppar ner granen så att de nedersta grenarna vilar mot hinkens kanter och hjälper till att hålla balansen på granen. Sedan fyller jag hinken med stenar (har ett gäng i bakugnen i vedspisen som kommer till användning varje år).

Hur beskär man granar?

Gran – korta någon centimeter av årstillväxten, håll in bredden redan på de unga plantorna. Toppa när plantorna nått önskad höjd. På gamla granhäckar kan man ibland hoppa över beskärningen en säsong för att stimulera vitaliteten. Använd sekatör på unga plantor.

Hur ska man snitta en gran?

Gör en ny snittyta på granen När du ska sätta granen i vatten, snitta den först, precis som du gör med snittblommor. På det viset så suger granen upp vattnet bättre. Använd en liten yxa eller en grovtandad kniv när du snittar.

Kan man plantera om en gren?

Har grenen rötter, d v s är det ett rotskott? I så fall kan du plantera den direkt, vattna och sedan hålla fuktig så att den rotar sig på platsen. Har den däremot inga rötter men du vill pröva att göra sticklingar, kan du ta 15-20 cm långa skott med eller utan klack och ta bort de nedersta bladen.

Hur lång tid tar det för en kungsgran att växa?

Kungsgran är ett träslag som förblir friskt inomhus längre än vanligt gran och kungsgran kännetecknas av sin fina mjuka och mörkgröna barr. Når du köpa kungsgran hos os så köpar du träd som odlas i Danmark och är ca. 8 år om att utvecklas från växt till träd.

Hur mycket vatten dricker en kungsgran?

Det första dygnet inomhus är granen riktigt törstig. En rödgran dricker då cirka 2 liter per dygn och en kungsgran kan sörpla i sig upp till 5 liter det första dygnet inne i värmen.

Hur gör man en julgransfot?

Har du en bräda, en hålsåg, en såg och en skruvdragare – kan du lätt bygga en gedigen julgransfot, som säkert och stabilt kan hålla många olika stamstorlekar – helt lodrätt. Genom att göra hålet i din julgransfot 100 mm djupt och 82 mm i diameter passar den stora granar med breda stammar.