:

Vilken produkt är undantagen kravet på datummärkning?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vilken produkt är undantagen kravet på datummärkning?
 2. Vilka temperaturer gäller vid upptining av fisk?
 3. Vilka temperaturer gäller vid upptining av fisk kräftdjur och blötdjur?
 4. Vilka i butiken ska gå Haccp utbildning?
 5. Kan strösocker bli för gammalt?
 6. Vilka livsmedel måste ursprungsmärkas?
 7. Hur länge kan fryst fisk ligga framme?
 8. Kan man tina fisk i rumstemperatur?
 9. När måste man tillaga tinad lax?
 10. Kan man tina lax i rumstemperatur?
 11. Vad ingår i dagligvaruhandeln?
 12. Vad är tillåtet att bära för en butiksmedarbetare som hanterar oförpackade livsmedel?
 13. Hur länge håller sig socker?
 14. Hur vet man om socker är gammalt?
 15. Vad gäller för manuell hantering av nötkött?

Vilken produkt är undantagen kravet på datummärkning?

Exempel på livsmedel som omfattas av undantaget Kola, vingummi, konfektyrmarmelad, konfektyrgelé och liknande är inte undantagna från kravet på datummärkning.

Vilka temperaturer gäller vid upptining av fisk?

Se kapitel IX, punkt 7 i bilaga II till förordning (EG) nr . Livsmedel som ska förvaras i kyla tinas lämpligast i upptiningsskåp eller kylskåp i en temperatur som inte överstiger +8°C, men det finns inte något uttryckligt krav om att upptiningen ska ske på sådant sätt.

Vilka temperaturer gäller vid upptining av fisk kräftdjur och blötdjur?

Lätt förskämbara livsmedel som fordras kylning får ha en temp. på högst 12°C vid servering. Oförpackade lätt förskämbara livsmedel får serveras i högst fyra timmar och bör förstörasefter serveringen. Om meningen är att lätt försämbara livsmedel hålls för servering än fyra timmar bör det täckas i t.

Vilka i butiken ska gå Haccp utbildning?

Alla livsmedelsbutiker måste uppfylla kraven i lagstiftningen. Butiken måste till exempel ha rutiner som gör att man uppfyller reglerna gällande personal, hygien, utrustning, lokaler, HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) med mera. Butiken måste vara registrerad hos sin kontrollmyndighet.

Kan strösocker bli för gammalt?

Socker håller långt efter utgångsdatum Precis som honung håller sig socker riktigt länge! Om det klumpar sig är det enkelt att lösa upp med hjälp av värme. Häll bara sockret i en skål och värm i mikrovågsugnen några sekunder och rör sedan om så löses klumparna upp.

Vilka livsmedel måste ursprungsmärkas?

Vissa livsmedel ska alltid ursprungsmärkas. Det gäller fisk, nötkött, gris, lamm, get, fågel och även honung, frukt, grönsaker med mera. För andra livsmedel ska ursprung bara anges om kunden kan bli vilseledd annars.

Hur länge kan fryst fisk ligga framme?

Fisk/skaldjur

ProduktKylskåpFrysskåp
Färsk fisk1–2 dagar3–6 månader
Tillagad fisk3–4 dagar1 månad
Sallad med fisk1 dagRekommenderas inte
Torkad eller inlagd fisk3–4 veckor-

Kan man tina fisk i rumstemperatur?

Tina ALDRIG lax i rumstemperatur eller i vatten. Slå med jämna mellanrum bort det smältvatten som bildas då fisken tinar. Lax som får tina långsamt behåller mer av sin naturliga smak, färg och konsistens.

När måste man tillaga tinad lax?

När din lax är ordentligt tinad förvarar du den råa laxen i kylskåpet tills det är dags att tillaga den. Lägg laxfilén i en förslutningsbar plastpåse och pressa ut så mycket luft som möjligt. Det bästa sättet att göra detta är att fylla en stor skål med vatten (måste vara större än laxfilén).

Kan man tina lax i rumstemperatur?

Tina frusen lax omsorgsfullt Fryst lax bör helst tinas i kylskåp eller sval, med en optimal temperatur på 4 °C. Låt den helst tina under 1–2 dagar. Förvara laxen kallt och mörkt. Tina ALDRIG lax i rumstemperatur eller i vatten.

Vad ingår i dagligvaruhandeln?

Dagligvaruhandel innebär handel med varor som används dagligen, till exempel mat och hygienartiklar. Till sällanköpshandel räknas handel med varor som inhandlas mer sällan, exempelvis kläder, möbler, byggvaror och hemelektronik.

Vad är tillåtet att bära för en butiksmedarbetare som hanterar oförpackade livsmedel?

Arbetskläder/skyddskläder när man hanterar oförpackade livsmedel är: Hårskydd, ren rock eller t-shirt, byxor, förkläde och arbetsskor. Korta kjolar eller shorts är inte skyddskläder. Ringar, piercing, klockor och stora smycken hör inte hemma i en livsmedelsanläggning.

Hur länge håller sig socker?

Förvaring: Vid torr förvaring har socker praktiskt taget obegränsad hållbarhet.

Hur vet man om socker är gammalt?

Datumstämpel ska stå längst ner på förpackningen. Hej Lise-Lotte, Det är inte helt ovanligt att det finns bruna/svarta prickar i brun farin strö och detta kan vara melass som klumpat sig i sockret. Om du känner dig osäker på vad klumparna är så gör vi gärna en reklamation av ditt socker.

Vad gäller för manuell hantering av nötkött?

Märkning av oförpackat kött För kött som säljs i manuell disk ska märkningen anges med väl synlig skriftlig information i direkt anslutning till köttet. Samma krav på uppgifter gäller vid försäljning över disk som för färdigförpackade varor.