:

Hur gör man choklad av kakaobönor?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur gör man choklad av kakaobönor?
 2. Hur skördar man kakao?
 3. Vilken del av Kakaofrukten blir till kakao?
 4. Hur länge lever ett Kakaoträd?
 5. Hur görs Marabou choklad?
 6. Hur fraktas choklad?
 7. Hur görs kakaosmör?
 8. Är kakao en frukt?
 9. Vad betyder Theobroma?
 10. Vart kommer Kakaofrukten ifrån?
 11. Hur transporteras kakao till Sverige?
 12. Hur tillverkas Marabou mjölkchoklad?
 13. Kan man besöka Maraboufabriken?
 14. Hur förpackas choklad?
 15. Har marabou slutat med Mintkrokant?

Hur gör man choklad av kakaobönor?

Kakaopulver görs av de rostade kakaobönorna. Precis som kaffebönor rostas kakao i heta roterande trummor tills de fått en jämn och fin färg. Efter rostningen mals de i stora kvarnar, den malda massan har hög fetthalt. Av kakaomassan gör man både kakaopulver och choklad.

Hur skördar man kakao?

Kakao frukten mognar ett par dagar efter skörden. Dess yttre skal öppnas med hjälp av långa knivar och med en mycket exakt skärande rörelse, utan att vidröra bönorna. Frukten innehåller värdefulla kakaobönor som tas bort från skalet och samlas i stora korgar.

Vilken del av Kakaofrukten blir till kakao?

En kakaobönas liv Choklad tillverkas av kakaobönor som finns i kakaofrukter som växer direkt på stammen på kakaoträdet.

Hur länge lever ett Kakaoträd?

Barken har en vacker mörkbrun färg och blir tjockare med åren. Kakaoträdet blir ungefär 30 år i odlad form och ca 50 år som vildvuxet träd.

Hur görs Marabou choklad?

All tillverkning i Sverige sker i dag i fabriken i Upplands Väsby. Här tillverkas Marabou mjölkchoklad, pralinerna i Aladdinasken, Japp, Dajm, Twistpåsens alla godisbitar samt nykomlingen Marabou sensation. Den senare är en mjölkchokladkaka med två sorters fyllning. Vid fabriken tillverkas varje år 37 000 ton choklad.

Hur fraktas choklad?

Inom landet transporteras bönorna med lastbilar. Exportörerna säljer sedan bönorna till den kakaoprocessande industrin till exempel i Europa. Bönorna transporteras med båt från Västafrika till hamnar i Europa. I våra fabriker i Europa rostas, skalas och mals bönorna till så kallad kakaomassa som används i choklad.

Hur görs kakaosmör?

Kakaofett eller kakaosmör extraheras genom kallpressning från kakaobönan. Fettet är ett de mest stabila fetterna man känner till. Det består beständiga fetter vilket ger det bra hållbarhet. Kakaosmöret ger chokladen en lämplig smältpunkt så att den tål rumstemperatur och ändå smälter i munnen.

Är kakao en frukt?

Kakao (Theobroma cacao L.) är en art i familjen malvaväxter. Det är ett träd som växer och odlas i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien.

Vad betyder Theobroma?

Choklad var en gudagåva för Mayaindianerna De trodde att kakaofröna kom från andarnas rike och att det var gudarnas gåvor till människan. Kakaoträdet fick sitt namn (Theobroma cacao) av Linné vilket betyder just ”gudarnas föda”.

Vart kommer Kakaofrukten ifrån?

Beroende på växtförhållanden kan trädet bli upp till tio meter högt, men på plantagerna hålls det nere i lämplig plockhöjd. En egenhet är att blommor och frukter växer direkt på stammen och grövre grenar, en företeelse som kallas kauliflori. Trädets frön, kakaobönorna, sitter i fem rader inuti frukten.

Hur transporteras kakao till Sverige?

Bönorna transporteras med båt från Västafrika till hamnar i Europa. I våra fabriker i Europa rostas, skalas och mals bönorna till så kallad kakaomassa som används i choklad. Från kakaomassan framställs även kakaosmör och kakaopulver.

Hur tillverkas Marabou mjölkchoklad?

All tillverkning i Sverige sker i dag i fabriken i Upplands Väsby. Här tillverkas Marabou mjölkchoklad, pralinerna i Aladdinasken, Japp, Dajm, Twistpåsens alla godisbitar samt nykomlingen Marabou sensation. Den senare är en mjölkchokladkaka med två sorters fyllning. Vid fabriken tillverkas varje år 37 000 ton choklad.

Kan man besöka Maraboufabriken?

Varför! Kan inte marabou chocklad ha fabrikförsäljning(2:a sortering) när Cloetta kan. De som älskar marabou chocklad vill ju kunna besöka fabriken. Många eller mindre alla farbriker "kan" ta emot om man vill.

Hur förpackas choklad?

I sitt enklaste utförande kan chokladbitarna omsluts i en enkel plastfolie. Som extra alternativ kan man även linda runt ett band utanpå folien. Det sista alternativet, den klassiska varianten, omsluter chokladen med två folier och chokladen omsluts likt innehållet i ett kuvert.

Har marabou slutat med Mintkrokant?

Måns Palmberg‎Marabou Har ni slutat producera mint krokant. Jag har varit förbi en del affärer den senaste veckan och det är slut överallt.