:

Har man rätt att lämna tillbaka en bil?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Har man rätt att lämna tillbaka en bil?
 2. Vad har man för garantier på en begagnad bil?
 3. Vad gäller Bilgaranti?
 4. Vad krävs för att häva ett bilköp?
 5. När upphör Nybilsgarantin?
 6. Vad kostar garanti på bil?
 7. Kan man reklamera begagnad bil?
 8. Kan man ångra ett bilköp privat?
 9. När börjar Nybilsgarantin att gälla?
 10. Hur lång garanti på bilreparationer?
 11. Har jag garanti kvar på bilen?

Har man rätt att lämna tillbaka en bil?

Du har ingen ångerrätt enligt lag om du köper en bil på plats hos en bilhandlare. Ångerrätten gäller om du köper något på distans, till exempel via nätet eller över telefon. Köper du något på plats i en butik får du fråga butiken om de erbjuder öppet köp. Det är helt frivilligt för en butik att erbjuda öppet köp.

Vad har man för garantier på en begagnad bil?

När du köper en begagnad bil är det inte säkert att det följer med en garanti på bilen. Om det följer med en garanti på bilen bör den vara längre än sex månader. Annars ger den dig inget bättre skydd än lagen. Den ändras regeln om sex månader i konsumentköplagen.

Vad gäller Bilgaranti?

Under tiden garantin gäller har säljaren ansvar för bilens funktion eller en viss egenskap i bilen. Skulle det uppstå ett fel på bilen under garantitiden är det säljaren som har bevisbördan och ska bevisa att felet inte omfattas av garantin, det ansvaret ligger inte på dig som konsument.

Vad krävs för att häva ett bilköp?

För att kunna häva ett köp av en bil måste bilen ha ett så kallat köprättsligt fel. Det faktiska fel du har upptäckt på bilen måste alltså även rent juridiskt betraktas som ett fel. Ett köprättsligt fel är ett sådant fel som säljaren ansvarar för juridiskt.

När upphör Nybilsgarantin?

Den sjuåriga nybilsgarantin gäller för bilar i privat bruk samt tjänste- och förmånsbilar. Garantin följer bilen och upphör sju år efter första registreringsdatum eller efter 15 000 körda mil - det som först uppnås - alternativt med obegränsad körsträcka efter tre år.

Vad kostar garanti på bil?

Bilgarantin kostar från 214 kronor/månad vid tecknande av 24 månader. Vad som gäller för just den bil du kikar på hjälper vårt kundcenter dig med. För bilar som säljs till fast pris ingår en bilgaranti i sex månader.

Kan man reklamera begagnad bil?

En begagnad bil kan ha brister utan att dessa ska anses utgöra fel som går att reklamera enligt konsumentköplagen. Detta med hänsyn tagen till bilens pris, ålder och körsträcka. Den genomsnittliga livslängden för en bil är 15-20 år, beroende på modell och körsträcka.

Kan man ångra ett bilköp privat?

Ingen ångerrätt när du köper bil privat När du köper bil av en privatperson har du ingen ångerrätt enligt lag. För att du ska kunna ångra köpet måste du och säljaren ha kommit överens om att du har ångerrätt. Har ni inte det är du bunden till köpet och kan inte lämna tillbaka bilen.

När börjar Nybilsgarantin att gälla?

En viktig detalj att komma ihåg är att bilens nybilsgaranti börjar rulla så fort bilen är registrerad (alltså tagen i trafik) i Sverige. Men att bilen är registrerad innebär inte att den är såld. Den kan stå osåld länge hos bilhandlaren eller generalagenten.

Hur lång garanti på bilreparationer?

Konsumenttjänstlagen ger dig rätt att reklamera i upp till tre år från att arbetet utfördes. Garantin kan ge ett utökat skydd, men eftersom det är frivilligt att ge en garanti så bestämmer verkstaden hur länge den gäller.

Har jag garanti kvar på bilen?

Om du köper en begagnad bil som är under tre år, är det viktigt att kontrollera om den omfattas av vagnskadegaranti. Vagnskadegarantin gäller i tre år från den dag då bilen registrerades. Vid privatleasing är det viktigt att kontrollera om bilen registrerades tidigare än leasingavtalet tecknades.