:

Hur går en Vitrektomi till?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur går en Vitrektomi till?
 2. Hur blir man av med grumlingar?
 3. Vad är Senhinna?
 4. Vad betyder Vitrektomi?
 5. Hur lång tid tar det att se bra efter starroperation?
 6. När kommer synen tillbaka efter starroperation?
 7. Hur får man bort flimmer för ögonen?
 8. Hur börjar en ögoninflammation?

Hur går en Vitrektomi till?

Glaskroppskirurgin utförs antingen i lokalbedövning eller i narkos. Vi gör tre knappt millimeterstora öppningar framtill på ögonvitan. I den nedre öppningen fäster vi en slang genom vilken vi kan föra in vätska i ögat och ersätta glaskroppen under operationen.

Hur blir man av med grumlingar?

Behandling. I de flesta fall orsakar grumlingarna inte några problem och kräver ingen behandling. Du kan räkna med att grumlingarna minskar efter hand och att du vänjer dig vid dem. Om grumlingarna skymmer ditt synfält kan det hjälpa att titta upp och ned några gånger.

Vad är Senhinna?

Senhinnan (sclera) är den näst yttersta av de hinnor som omger ögat. Den består av fast, vitglänsande bindväv, och har till uppgift att skydda ögat och ge stadga, så att det behåller formen. Den främre delen av senhinnan är det man kallar ögonvitan. Senhinnan övergår längst fram i hornhinnan.

Vad betyder Vitrektomi?

Vitrektomi är ett kirurgiskt ingrepp där man tar bort glaskroppen (lat. corpus vitreum) i ögat.

Hur lång tid tar det att se bra efter starroperation?

En del upplever en direkt synförbättring efter ingreppet medan andra får vänta några dagar eller veckor innan de ser bättre. Det är inte ovanligt att det finns andra sjukliga förändringar i ögat förutom den grå starren. Dessa förändringar är inte alltid möjliga att upptäcka före operationen.

När kommer synen tillbaka efter starroperation?

Synen blir successivt bättre under de första dagarna, men en skav- och gruskänsla i ögat är mycket vanlig och kan kännas av i flera månader efter operationen.

Hur får man bort flimmer för ögonen?

Vad kan jag göra själv?

 1. Se till att återhämtning efter perioder med stress.
 2. Ät och drick regelbundet.
 3. Se till att du får tillräckligt med sömn.
 4. För dagbok över dina migränanfall för att ta reda på vad som kan vara utlösande faktorer i ditt fall, och försök sedan förebygga dessa.

Hur börjar en ögoninflammation?

Ögoninflammation beror oftast på att du har fått en infektion i ögat. En infektion orsakas av att ett så kallat smittämne angriper kroppen. De vanligaste smittämnena är virus och bakterier. Inflammationen är ett sätt för kroppen att försvara sig mot smittoämnena.