:

Hur länge får man ha rabatt?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur länge får man ha rabatt?
 2. Vad händer om man bryter mot prisinformationslagen?
 3. Är nedsatt pris och REA samma sak?
 4. Hur ofta kan man ha kampanjer?
 5. Hur länge kan man ha rea?
 6. Hur länge får en produkt vara på rea?
 7. Vad är ett kampanjpris?
 8. Vad är prismärkning?
 9. Måste man informera om prishöjning?
 10. Vad är skillnaden på rea och rabatt?
 11. Vad gäller utförsäljning?
 12. Har man alltid 14 dagars ångerrätt?
 13. Får butiker höja priset innan rea?

Hur länge får man ha rabatt?

Begränsad tid - Rean måste ske under en begränsad tid. Det finns inget exakt mått på vad som räknas som begränsad tid men enligt tidigare bedömningar i domstol får inte en rea pågå mer än två månader per år.

Vad händer om man bryter mot prisinformationslagen?

Det här är ett brott mot prisinformationslagen och kan ge böter på upp till 200 000 kronor. Enligt lagen ska priset alltid vara korrekt tydligt och inte vilseledande. Sveriges Radio Sörmlands granskning visar även att finns en okunskap om lagen bland butikspersonal.

Är nedsatt pris och REA samma sak?

Det nedsatta priset är det egentliga priset. Rea får inte heller pågå för jämnan, utan ska ske under en begränsad tid med rejält sänkta priser, enligt marknadsföringslagen. Tre företag: Sportamore, Intersport och Ur & Penn, förbjuds nu av KO att använda felaktiga påståenden om varans ordinarie pris.

Hur ofta kan man ha kampanjer?

– Internethandeln har ständiga kampanjer hela tiden. Detta har ju triggat all handel till att ha mer kampanjer för att driva försäljning, säger han och berättar att branschorganisationen har en rekommendation att bara hålla rea fyra gånger per år.

Hur länge kan man ha rea?

Hur lång tiden ska vara för en rea kan man inte ange exakt. Det bedöms från fall till fall och beror bland annat på vad det är för typ av vara och vilken bransch det är samt i vilket sammanhang rean äger rum. Enligt Marknadsdomstolen, MD, bör en rea pågå i några få veckor eller högst två månader.

Hur länge får en produkt vara på rea?

Hur lång tiden ska vara för en rea kan man inte ange exakt. Det bedöms från fall till fall och beror bland annat på vad det är för typ av vara och vilken bransch det är samt i vilket sammanhang rean äger rum. Enligt Marknadsdomstolen, MD, bör en rea pågå i några veckor eller högst två månader.

Vad är ett kampanjpris?

En kampanj är ett organiserat sätt att driva ett erbjudande, under en bestämd tid. En kampanj behöver därmed inte innebära en bokrea eller prisjustering.

Vad är prismärkning?

Priset ska anges dels per förpackning men även med jämförpris med det mått som används för varan (kilo, liter eller meter) men om varan säljs i lösvikt räcker det med endast jämförpris. Lagen kräver också att i ett skyltfönster ska alla varor som är till försäljning i butiken vara prismärkta.

Måste man informera om prishöjning?

Annars så kan man skriva att prishöjningarna beror på t. ex valuta, dyrare råvarupriser, frakter eller något annat som stämmer i ditt fall. Ja, däremot ska man aldrig hänvisa till att man själv har höga kostnader av en eller annan anledning, för det är ditt problem, inte kundens.

Vad är skillnaden på rea och rabatt?

Rabatt – En rabatt kan ges både i kronor och i procent. Gränsen mot Rea är visserligen inte helt tydlig men rabatt anges något oftare i kronor. Ett exempel kan vara att man får 100kr rabatt om man köper för 1000kr. Eller att det är 100kr rabatt på alla byxor.

Vad gäller utförsäljning?

När det gäller att uttrycken ”slutförsäljning”, ”utförsäljning” och andra uttryck med motsvarande innebörd, gäller att de är okej att använda bara om:

 • det är fråga om en slutförsäljning av näringsidkarens hela varulager eller en klart avgränsad del av det,
 • försäljningen sker under en begränsad tid, och.

Har man alltid 14 dagars ångerrätt?

Konsumenter har som grundregel rätt till 14 dagars ångerrätt när de handlar på distans och utanför affärslokaler, men det finns vissa undantag. Om du säljer en vara börjar ångerfristen gälla dagen efter att konsumenten tagit emot varan. Om du säljer en tjänst börjar ångerfristen gälla dagen efter att avtalet ingåtts.

Får butiker höja priset innan rea?

Det är inte tillåtet att höja priset på en vara innan rean startar och sedan sänka priset och basunera ut prissänkningen som om den vore ett klipp.