:

Vilka Däckkombinationer är godkända?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vilka Däckkombinationer är godkända?
 2. Kan man ha mindre däck?
 3. Hur gamla däck kan man köpa?
 4. Vilka året runt däck är godkända?
 5. Är smalare däck tystare?
 6. Hur många mil håller ett bildäck?
 7. Är året runt däck godkända i Sverige?
 8. Hur bra är Åretruntdäck?
 9. Kan slitna däck ökar risken för vattenplaning?
 10. Kan det bli halt andra årstider?
 11. Hur länge får man köra med vinterdäck utan dubb?

Vilka Däckkombinationer är godkända?

Det är viktigt att veta vilka däckkombinationer för fordon och släp som är tillåtna vid vinterväglag. Vid sommarväglag ska däck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon.

Kan man ha mindre däck?

Svar: Du behöver inte frukta den tyska polisen för den föreslagna dimensionen är godkänd för din bil. Man får sätta på en annan fälgstorlek och däcksdimension om rullomkretsen inte avviker mer än fem procent från originaldimensionen och de nya hjulen får förstås inte heller påverka bilens körsäkerhet.

Hur gamla däck kan man köpa?

Det finns inga föreskrifter eller generell policy avseende däck om hur lång tidsperioden får vara mellan tillverkning och försäljning. Det är upp till respektive återförsäljare att utarbeta en egen försäljningspolicy. Nya däck som lagras på ett korrekt sätt åldras inte negativt gällande funktion och säkerhet.

Vilka året runt däck är godkända?

Vad finns det för lagar gällande året runt-däck? Det finns ingen särskild lag som förbjuder året runt-däck. I Sverige saknar vi även en sommardäckslag som hade kunnat reglera användningen av exempelvis dubbfria, nordiska vinterdäck de varmare månaderna.

Är smalare däck tystare?

Trenden går inte sannolikt mot smalare däck eftersom det inte är troligt att bilarna blir saktare eller att ägarna kommer att lägga mindre vikt vid bilarnas utseende.

Hur många mil håller ett bildäck?

– Generellt säger vi mil i snitt för ett sommardäck på en vanlig personbil. Men då handlar det om normal körning, rätt lufttryck, och inget aggressivt bromsande. Dessutom har motorstyrkan en stor inverkan. Ju snällare motor desto lugnare tenderar förare att vara på gasen.

Är året runt däck godkända i Sverige?

Är dessa däck godkända i Sverige? Enligt Transportstyrelsen måste godkända vinterdäck användas och det räcker inte att ett året runt däck är märkta M+S (Mud & Snow) för att anses godkända. Ett råd är att istället titta i den lista som STRO (Scandinavian Tire & Rim Organisation) upprättar varje år.

Hur bra är Åretruntdäck?

Fördelar med året-runt-däck Det gummi som året-runt-däck tillverkas av är vanligtvis hårdare än det i nordiska vinterdäck, men inte fullt lika hårt som gummit i sommardäck. Gummiblandningen gör därför att året-runt-däck har bättre egenskaper för körning på barmark än både dubb- och vinterdäck har.

Kan slitna däck ökar risken för vattenplaning?

Ju mer slitna däcken är desto större är risken för vattenplaning. Om mönsterspåren inte är tillräckligt djupa klarar de inte att lagra vatten. – Enligt lagen ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, men risken för vattenplaning ökar betydligt när det är mindre än 4 millimeter, varnar Emil Sundholm.

Kan det bli halt andra årstider?

Vintern är den normala halkperioden. Det förekommer dock halka även under de andra årstiderna. Nedan följer exempel på saker du ska vara extra uppmärksam på under de andra årstiderna.

Hur länge får man köra med vinterdäck utan dubb?

När du får använda vinterdäck Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 15 april. Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 16 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.