Hur kan man upphäva återreseförbud?
Innehållsförteckning:
- Hur kan man upphäva återreseförbud?
- Vad menas med verkställighetshinder?
- Vad betyder avslagsbeslut?
- Vem verkställer utvisning?
- Får man anställa utan att annonsera?
- Får man anställa vem som helst?
- Kan man bryta ett arbetskontrakt?
Hur kan man upphäva återreseförbud?
Ett återreseförbud kan under vissa förutsättningar upphävas (tas bort) vilket innebär att personen i fråga återfår rätt att resa in i Sverige. Ett skäl för att upphäva ett återreseförbud kan vara att ett tidsbegränsat uppehållstillstånd har beviljats, exempelvis för arbete.
Vad menas med verkställighetshinder?
I undantagsfall kan det hända något som gör att du inte kan återvända hem trots att det finns ett beslut som säger att du måste det. Det kallas verkställighetshinder, det vill säga hinder mot att genomföra beslutet om avvisning eller utvisning.
Vad betyder avslagsbeslut?
Avslagsbeslut är ett beslut om att avslå (inte bevilja) hela eller delar av en ansökan. I svensk offentlig sektor gäller att om beslutet är överklagningsbart ska besvärshänvisning bifogas.
Vem verkställer utvisning?
Polismyndigheten verkställer olika beslut om avvisning och utvisning. Det är beslut som lämnats över från Migrationsverket, beslut om utvisning fattade av allmän domstol (så kallade brottsutvisningar) samt polisens egna beslut om avvisning.
Får man anställa utan att annonsera?
Om ni har tidsbegränsat anställda i organisationen ska ni utannonsera lediga tjänster även internt. Det kan gälla personer som är anställda via bemanningsföretag, vikarier eller projektanställda. En tillsvidaretjänst ska tillsättas, men måste man annonsera om den lediga tjänsten internt? Ja, i vissa fall måste man det.
Får man anställa vem som helst?
Det finns inga lagregler för hur en rekryteringsprocess ska gå till. Med undantag av begränsningar enligt lagen om anställningsskydd (LAS) kring företrädesrätt samt enligt reglerna i diskrimineringslagen har arbetsgivare i privat sektor i princip fri rätt att anställa vem man vill.
Kan man bryta ett arbetskontrakt?
Anställningsavtal som gäller tills vidare kan sägas upp av arbetsgivaren eller arbetstagaren för att upphöra efter en viss uppsägningstid enligt 4 § LAS. Uppsägning ska vara sakligt grundad enligt 7 § LAS. I praktiken ska en uppsägning ske på grund av arbetsbrist eller på grund av personliga skäl.