Vilka olika kompetenser finns det?
Innehållsförteckning:
- Vilka olika kompetenser finns det?
- Vad ska jag jobba MEF?
- Hur gör man en kompetensinventering?
- Hur ska jag veta vad jag ska jobba med?
- Vad finns det för roliga jobb?
- Hur kan man kartlägga befintlig kompetens på företaget?
- Vad är en kompetensinventering?
- Varför kompetensmatris?
Vilka olika kompetenser finns det?
Exempel på kompetenser
- Kritiskt tänkande: Du har förmågan att tänka utanför ramarna, se kritiskt på fakta och granska var uppgifter kommer från.
- Säljkompetens: Du har erfarenhet av säljjobb i olika former. ...
- Analytisk: Du är bra på att analysera fakta och dra slutsatser.
- Problemlösning: Du löser problem snabbt och lätt.
Vad ska jag jobba MEF?
Fundera kring vad du är intresserad av! Har du någon hobby kan det hjälpa dig att lista ut vad du gillar. Är du intresserad av matlagning kanske du kan bli kock, arbeta i restaurang eller skriva kokböcker. Gillar du lagsporter kanske du kommer trivas bäst med något som kräver samarbete, som projektledare.
Hur gör man en kompetensinventering?
Kompetensinventera genom fyra enkla steg
- Steg 1: Definiera. Definiera ramarna för kompetenser för att se till att inventeringen blir konsekvent genom hela organisationen. ...
- Steg 2: Nivåindela. ...
- Steg 3: Inventera tillsammans med chefer och anställda. ...
- Steg 4: Analysera och använd informationen.
Hur ska jag veta vad jag ska jobba med?
Hitta ditt yrke Arbetsförmedlingen har ett intressetest. Där får du förslag på vilka yrken och utbildningar som passar dig. Du svarar på 12 frågor och får ut en intresseprofil och förslag på yrken.
Vad finns det för roliga jobb?
- Tips på roligt arbete: Grafisk designer. En grafisk designer arbetar med att kombinera typsnitt och färger för att bland annat skapa logotyper. ...
- Idé till roligt jobb: Oddssättare. Att arbeta som oddssättare innebär att du skattar sannolikheter för idrottsevent och annat för spelbolag. ...
- Bli din egen chef: egenföretagare.
Hur kan man kartlägga befintlig kompetens på företaget?
För att dra nytta av kunskap och styrkor hos dina anställda på bästa sätt och säkra att de matchar företagets behov kan du göra en kompetensinventering. Börja med att göra en kompetensprofil för varje medarbetare och samla resultatet i en kompetensmatris. Då får du en bra överblick över företagets kompetens.
Vad är en kompetensinventering?
En inventering av kompetenser skapar en karta över medarbetare och vilka färdigheter, kunskaper och arbetsmoment som ingår i deras dagliga arbete. Kartan kan vara till hjälp för långsiktig personalplanering: Se över kompetenskrav i samband med rekrytering till liknande tjänster. Identifiera behov av utbildningsinsatser.
Varför kompetensmatris?
En kompetensmatris kan användas i planeringen för vilka fält som behöver kompletteras kunskapsmässigt, samt underlätta vid planering av utbildning och inhämtning för kommande kunskapsbehov. En kompetensmatris kan även hjälpa till vid akuta behov av kompetens som normalt sett inte används i det dagliga arbetet.