:

Vad är Foramina Intervertebralia?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är Foramina Intervertebralia?
  2. Hur lång tid tar det för en Diskbuktning att läka?
  3. Kan man operera Diskbuktning?
  4. Vad är Diskdegeneration?
  5. Vad betyder Foraminalt?
  6. Varför får man Diskbuktning?
  7. Vad är skillnaden på Diskbuktning och diskbråck?

Vad är Foramina Intervertebralia?

Intervertebraldiskarna, som finns mellan kotorna, består av en inre geléartad kärna, nucleus pulposus, omgiven av en fibrös ring, anulus fibrosus. I spinalkanalen ryms ryggmärgen, blodkärl, fett och ligament [2]. Det finns 31 par spinala nervrötter som lämnar ryggmärgen via foramina intervertebralia.

Hur lång tid tar det för en Diskbuktning att läka?

Diskbråck går oftast över av sig sjäv. Besvären blir oftast bättre inom ett par veckor. Efter ett par månader brukar de flesta inte längre ha ont. Ibland kan man få allvarligare symtom och en del kan behöva opereras.

Kan man operera Diskbuktning?

De flesta diskbråck läker ut av sig själva utan behandling. Om diskbråcket inte läker inom 2 månader och man har stora besvär av bensmärta bör man överväga operation. Behovet av operation avgörs av hur mycket smärta man har och hur mycket det påverkar känsel och muskelfunktion.

Vad är Diskdegeneration?

Diskdegeneration kallas de degenerativa förändringar som med ökande ålder drabbar dis- ken. De första tecknen på degenerativa förändringar i disken uppträder redan under ton- åren (38). Graden av degeneration varierar starkt mellan olika individer (39–41).

Vad betyder Foraminalt?

Foraminal stenos kalles stenoser som inte beror på fettansamling och som är belägna i foramen intervertebrale, det vill säga mellanrummet mellan ryggkotorna. Vanligen ger det symtom från en enskild nervrot.

Varför får man Diskbuktning?

Diskbuktning kommer oftast i samband med ett lyft med utsträckta armar, långvarigt sittande med huvud framåtböjt eller att man sovit i en ogynnsam position med huvudet.

Vad är skillnaden på Diskbuktning och diskbråck?

Det innebär att ett diskbråck är en diskprolaps men det finns även lättare grader av diskförändringar som kallas för diskprotrusion. Dessa innebär att trådbroskringen inte har gått i sönder men att att disken buktar bakåt och trycker mot en nerv vilket även nämns som en diskbuktning.