:

I vilka livsmedel finner du nitrat i stora mängder?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. I vilka livsmedel finner du nitrat i stora mängder?
  2. Vad består en Nitratjon av?
  3. Är ruccolasallad nyttigt?
  4. Kan man frysa in ruccola?
  5. Vad omvandlas nitrat till i kroppen och hur går det till?
  6. Varför har man nitrit i kött?

I vilka livsmedel finner du nitrat i stora mängder?

Livsmedelsverket har nu vägt samman den kunskap som finns om nitrat och nitrit och om hur mycket vi får i oss av ämnena. Det allra mesta nitrat och nitrit man får i sig kommer från grönsaker. Den som dricker juicer och smoothies gjorda på nitratrika gröna blad eller rödbetor ofta, kan få i sig stora mängder.

Vad består en Nitratjon av?

Nitratjoner bildas när nitrifikationsbakterier omvandlar ammoniumjoner NH4+ till nitritjoner och sedan vidare till nitratjoner. Nitratjonerna kan sedan omvandlas till kvävgas genom denitrifikation av fakultativt anaeroba bakterier. Alla metallnitrat är lösliga i vatten.

Är ruccolasallad nyttigt?

- Ruccola: ruccola är inte bara kalorisnål (ca 20kcal/100g) och rik på vitaminer utan även en otroligt bra kalciumkälla, en mineral som är nödvändig för att upprätthålla en frisk benstomme och starka tänder.

Kan man frysa in ruccola?

Förväll ruccolan – koka i lättsaltat vatten i någon minut. Krama ur och frys is. När du sedan ska använda ruccolaska du undvika sallader eftersom ruccolan är tillagad.

Vad omvandlas nitrat till i kroppen och hur går det till?

Nitratet omvandlas först till nitrit i munhålan och bryts slutligen ner till den bioaktiva molekylen kväveoxid (NO). Kväveoxiden signalerar till den glatta muskulaturen i dina blodkärl att slappna av. Effekten är således att blodkärlen blir mindre stela och vidgas varvid blodflödet till arbetande muskulatur kan öka.

Varför har man nitrit i kött?

Utan nitrit förkortas hållbarheten och köttet blir lite gråare. Nitrit förhindrar tillväxt av den farliga bakterien Clostridium botulinum som kan tillverka ett gift som ger allvarliga neurologiska störningar. Därför används nitrit i många charkuteriprodukter och även i julskinka.