:

Vad händer när en stjärna kollapsar?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad händer när en stjärna kollapsar?
  2. Hur långt ifrån varandra är stjärnor?
  3. Hur länge lever en stor stjärna?
  4. Hur kan vi se bakåt i tiden?
  5. Är alla stjärnor som solen?
  6. Hur kommer solen att dö?
  7. Hur långt är det till den närmaste stjärnan?
  8. Kan man se Polstjärnan i hela världen?
  9. Hur hittar man Andromedagalaxen på himlen?
  10. Vad menas med att vi ser tillbaka i tiden när vi blickar ut i universum?

Vad händer när en stjärna kollapsar?

När det har hänt är stjärnan inte längre tillräckligt tung för att pressa ihop kärnan tillräckligt för att hålla igång fusionsförbränningen. När energiproduktionen avstannar, slocknar stjärnan och dör. De allra tyngsta stjärnorna exploderar istället. Explosionen kallar vi en supernova.

Hur långt ifrån varandra är stjärnor?

Ljusets hastighet är strax under 300000 kilometer per sekund, så avståndet till Alfa Centauri är nästan 40 biljoner kilometer (0000 kilometer). Andra stjärnor befinner sig längre bort från oss, avståndet till polstjärnan är till exempel drygt 300 ljusår.

Hur länge lever en stor stjärna?

Hur länge en stjärna lever beror på vilken sorts stjärna det är. De största, varmaste superjättarna kan förbruka sitt kärnbränsle på en miljon år, medan de minsta dvärgstjärnorna kan skina i 100 miljarder år.

Hur kan vi se bakåt i tiden?

Med hjälp av teleskopet kan vi se bakåt i tiden! Det kan ta tusentals eller miljontals år innan ljuset från andra stjärnor och galaxer når jorden. Det vi ser genom teleskopet är faktiskt en bild av hur det var för länge sedan.

Är alla stjärnor som solen?

Det är bara solen som vi astronomer kallar för egennamnet ”Sol”, men solen är en stjärna och funkar precis som andra stjärnor. I bland kallas ju stjärnor för solar och detta långt innan man visste att det fanns planeter runt andra stjärnor.

Hur kommer solen att dö?

Ja, solen kommer att få slut på ”bränsle” och långsamt slockna om många tusen miljoner år. Men innan dess, om cirka femtusen miljoner år kommer den att svälla upp och bli en röd superjättestjärna, så stor att Merkurius, Venus och antagligen också jorden kommer att slukas.

Hur långt är det till den närmaste stjärnan?

Drygt fyra ljusår från vårt solsystem ligger en röd dvärgstjärna som fått namnet Proxima Centauri, just därför att den är den närmaste stjärnan till jorden efter solen. Denna svala stjärna, som ligger i stjärnbilden Kentauren, är för ljussvag för att kunna ses med blotta ögat.

Kan man se Polstjärnan i hela världen?

Polstjärnan är den stjärna som är närmast polen. Även om vi från Norden hela tiden, förutsatt att det är tillräckligt mörkt omkring oss, kan se Polstjärnan, givetvis rakt i norr, och en hel del stjärnbilder i dess närhet, finns det områden vi kan se på hösten men inte på våren.

Hur hittar man Andromedagalaxen på himlen?

Andromedagalaxen ligger bra till på den sena natthimlen och vår grannplanet Mars dyker upp över horisonten vid 22-tiden. Till vår hjälp tar vi Cassiopeja; stjärnbilden vars huvudstjärnor liknar ett W på himlen. Efter 22- tiden i mitten av augusti hittar vi Cassiopeja långt upp på himlen i Nordost.

Vad menas med att vi ser tillbaka i tiden när vi blickar ut i universum?

Det betyder att när vi tittar ut i rymdenser vi tillbaka i tiden. Ju längre bort vi tittar, desto längre tillbaka i tiden ser vi. Så ljuset från de allra flesta stjärnor vi ser har färdats mycket, mycket längre än någon av oss har levt. Tyvärr är inte möjligt att se ända tillbaka till Big Bang.