:

Vilken Golvbehandling?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vilken Golvbehandling?
  2. Hur många lager Lumppapp kan man lägga?
  3. Hur behandla obehandlat furugolv?
  4. Är hårdvaxolja bra?
  5. Hur lägger man Lumppapp?
  6. Varför Grålumppapp?
  7. Kan man ha obehandlat trägolv?
  8. Varför hårdvaxolja?

Vilken Golvbehandling?

Trender inom golvbehandling Slipning och lackning var den vanligaste metoden på 70-, 80-, och 90-talet. Därefter kom golvolja, och på 2000-talet är det hårdvaxolja och lasyr som trendar. Men det är inte bara typ av behandling som haft sina tidsepoker. Slutresultatet, det vill säga golvets yta, går också i mode.

Hur många lager Lumppapp kan man lägga?

Det kan variera mellan olika typer av färg hur många lager som behövs, men två till tre är inte ovanligt. På lumppapp har man traditionellt använt olika färgtyper såsom linoljefärg, äggoljetempera eller limfärg.

Hur behandla obehandlat furugolv?

En vanlig metod att ytbehandla furugolv är att såpskura det. Att skura med såpa och kallt vatten är en klassisk metod som gör golvet mycket hållbart och lätt att underhålla. Det tar dock några år att få fram ett riktigt så kallat skurgolv, och kräver att man upprepar processen flera gånger.

Är hårdvaxolja bra?

Hårdvaxolja är en särskild typ av olja för trägolv som ger en mycket hållbar yta. Samtidigt som ytan blir både vatten- och smutsbeständig bevaras träets vackra struktur och färgton. Det gör hårdvaxoljan till ett bra alternativ för vackra och tidlösa trägolv i hall, kök och andra ytor där slittåligheten är viktig.

Hur lägger man Lumppapp?

Vid stumma underlag kan du lägga lumppapp eller underlagsfoam under golvet. Lumppappen ger en något hårdare känsla men behåller sin tjocklek med tiden. Underlagsfoam ger en något mjukare känsla men kan skapa springor mellan golvsockel och golv då den kompakteras mer än lumppapp.

Varför Grålumppapp?

Grålumppappen tar upp ojämnheter och ljuddämpar mellan golven. Till skillnad från modern underlagsfoam är lumppappen hygroskopisk och stänger därmed inte in eventuell fukt. Trots det är det klokt att skura med urvriden mopp så att inte onödigt mycket vatten kan rinna ned utefter kanterna.

Kan man ha obehandlat trägolv?

Såpskura golvet. detaljer i ett hus betyder så mycket för känslan och stämningen som golvet. Ett skurgolv är ett obehandlat trägolv som genom slitage och skurning fått en hård, tålig och vacker ljus yta. Olika träslag reagerar olika på såpskurning.

Varför hårdvaxolja?

Om man vill åt den vackra trästrukturen och färgtonen som ett oljat golv ger, men samtidigt vill ha en tåligare yta som har lackens vatten- och smutsavvisande förmågor är hårdvaxolja ett perfekt alternativ.