:

Vad är skillnaden mellan nitrat och nitrit?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är skillnaden mellan nitrat och nitrit?
  2. Hur mycket nitrat i spenat?
  3. Är nitrat farligt?
  4. Varför ska man inte äta för mycket spenat?
  5. Hur tar man bort nitrit i akvariet?
  6. Hur blir man av med nitrat?

Vad är skillnaden mellan nitrat och nitrit?

I vilka livsmedel finns nitrat och nitrit? Nitrat finns bland annat naturligt i gröna bladväxter som till exempel spenat, sallad och ruccola. Nitrit finns också naturligt i grönsaker, men i mycket mindre mängder än nitrat. Nitrat och nitrit kan finnas i dricksvatten från egen brunn.

Hur mycket nitrat i spenat?

De finns i förordningen, ”fastställande av gränsvärden för vissa främmande ämnen i livsmedel”. För färsk spenat gäller 3 500 mg nitrat per kilo. Om du vill ha mer bakgrundsfakta kan du läsa i vår vetenskapliga rapport om råd för barn 0-5 år.

Är nitrat farligt?

Nitrat kan även omvandlas till nitrosaminer – och vissa av dessa nitrosaminer har man i djurförsök sett ge ökad risk för cancer hos djur. De nitrosaminer som bildas i människokroppen vet man inte om de ger en ökad cancerrisk. Vill du läsa mer om nitrat och nitrit kan du läsa hos Livsmedelsverket.

Varför ska man inte äta för mycket spenat?

Rucola, spenat och andra växter som innehåller nitrat Nitrat kan orsaka att blodet inte tar upp syre lika effektivt som vanligt i och med att hemoglobinet omvandlas till methemoglobin, och är skadligt främst för små barn och för personer som konsumerar stora mängder spenat och rucola.

Hur tar man bort nitrit i akvariet?

Nitritförgiftning är vanligt i nystartade akvarier som saknar nitrobakterier, de bakterier som omvandlar nitrit till det mindre farliga ämnet nitrat. Den största delen nitrat som bildas kan inte brytas ned i akvariet, utan kan bara bortföras genom vattenbyten.

Hur blir man av med nitrat?

Nitrat blir man slutligen av med genom att byta vatten i akvariet med jämna mellanrum. Varken ammonium eller nitrat är särskilt farligt för fiskarna i rimliga koncentrationer, nitrit är däremot väldigt giftigt för dem.