:

Vems krigslist var det som lurade trojanerna?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vems krigslist var det som lurade trojanerna?
 2. Vilken roll spelar den trojanska hästen i kriget mellan grekerna och trojanerna?
 3. Vad innebär begreppet trojansk häst?
 4. Vilken funktion hade den trojanska hästen?
 5. Vad hände med Akilles?
 6. Vad kallade grekerna staden Troja?
 7. Hur får man trojan?
 8. Vad kritiserades med den ökända hästen från Troja?
 9. Hur har Homeros påverkat oss idag?
 10. Var är ett Trojanskt virus?
 11. Vad gjorde Akilles till en hjälte?
 12. Hur dör Achilles?
 13. Vad betyder Ilion?

Vems krigslist var det som lurade trojanerna?

Enligt legenden som omskrivs i Odyssén, hade belägringen av Troja varat i tio år, när grekerna kom på en krigslist – en gigantisk, ihålig trähäst. Den byggdes av Eneus och fylldes med grekiska krigare under ledning av Odysseus. Resten av flottan låtsades segla bort, men gömde sig bakom ön Tenedos.

Vilken roll spelar den trojanska hästen i kriget mellan grekerna och trojanerna?

På Odysseus inrådan byggde grekerna en stor, ihålig trähäst som de ställde fram framför Trojas port innan de gömde flottan en bit därifrån. Trojanerna drog in "gåvan" innanför murarna, men under natten hoppade de gömda krigarna ut ur hästen och öppnade stadsportarna. Troja föll på grund av den trojanska hästen.

Vad innebär begreppet trojansk häst?

En trojansk häst (eller en ”trojan”) är ett brett begrepp som används för att beskriva skadlig programvara som döljer sitt egentliga syfte med hjälp av en förklädnad. Till skillnad från ett virus kan programmet inte sprida sig självt vidare eller infektera filer på egen hand.

Vilken funktion hade den trojanska hästen?

Samtidigt lämnades en stor trähäst kvar. Trojanerna tog hand om trähästen som ett krigsbyte och tog den in i staden. Vad man inte visste var att det inuti hästen fanns ett antal gömda krigare. Dessa klev i skydd av mörkret ut ur hästen och släppte in de grekiska krigare som väntade utanför stadsporten.

Vad hände med Akilles?

Akilles trojanske motståndare prins Paris sköt under trojanska kriget en förmodligen förgiftad pil i Akilles häl så att Akilles dog. I Homeros Iliaden omnämns inte detta och Akilles lever fortfarande när Iliaden slutar.

Vad kallade grekerna staden Troja?

Iliaden berättar en del av historien om belägringen av staden Ilion (Troja), det vill säga det trojanska kriget, och är, tillsammans med Odysséen, ett av de två stora diktverk som traditionellt tillskrivs Homeros, en jonisk diktare.

Hur får man trojan?

En trojan är skadlig programvara som gömmer sig inuti andra program. Den kommer in i datorn gömd inuti ett legitimt program, till exempel en skärmsläckare. Sedan skriver den in kod i operativsystemet, vilket gör att en hackare att tillgång till den infekterade datorn. Trojaner sprids vanligtvis inte av sig själva.

Vad kritiserades med den ökända hästen från Troja?

Texten är starkt kritisk mot Nazityskland, som Gerhard – vilken var bevandrad i grekisk mytologi – framställde som den trojanska hästen. Han beskriver ockupationerna av Belgien och Frankrike liksom situationen i Norge, där "majoren Quisling är en papegoja, som imiterar så gott han har förstånn".

Hur har Homeros påverkat oss idag?

Homeros epos ”Iliaden” och ”Odysséen” får ständigt nya läsare, men också nya tolkningar. Anna Blennow konstaterar att behovet av antikens klassiker är stort, men att analyserna säger mest om vår tid. ESSÄ: Detta är en text där skribenten reflekterar över ett ämne eller ett verk.

Var är ett Trojanskt virus?

En trojan är ett virus som gömmer sig i mejl och länkar på nätet för att du ska luras att installera det på datorn eller mobilen. När trojanen väl aktiverats på din enhet kan den komma över dina privata uppgifter och bankkonton.

Vad gjorde Akilles till en hjälte?

Trots sin dödlighet verkade han synes osårbar för spjut, lansar och pilar. Det tycktes vila en förtrollning över honom och den härrörde från att Thetis en dag hade badat sitt barn i floden Styx, vilket gjorde honom osårbar.

Hur dör Achilles?

Eftersom Thetis höll sin son i hälen, som då inte doppades i vattnet, blev det den enda punkt på kroppen som inte blev osårbar. Akilles trojanske motståndare prins Paris sköt under trojanska kriget en förmodligen förgiftad pil i Akilles häl så att Akilles dog.

Vad betyder Ilion?

Ilion kan syfta på: Ilion – från grekiska Ίλιον, en stad i antiken, se Troja. Ilion (Illyrien) – en forntida stad i Illyrien, bebodd av folkstammen Phoebotis. Ílion – förort till Aten.