:

Hur länge blommar petunior?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur länge blommar petunior?
 2. Hur tar man bort vissna blommor på petunia?
 3. Kan man klippa ner petunia?
 4. Vart trivs petunior?
 5. Är petunia flerårig?
 6. Kan man klippa Hängpetunia?
 7. Hur ofta vattna petunia?
 8. När kan man plantera ut petunior?
 9. Hur toppar man petunia?
 10. Kan man övervintra petunia?
 11. Vad passar ihop med petunia?
 12. Hur ska petunior planteras?
 13. Kan man övervintra petunior?

Hur länge blommar petunior?

Blomsäsong: Blommar hela sommaren tills frosten kommer på hösten. Jord/läge: Petunior skall aldrig placeras på skuggiga platser eftersom de inte utveckla bra om de inte får tillräckligt med ljus. De trivs bäst om de planteras i full sol eller på en plats med ett par timmars skugga varje dag.

Hur tar man bort vissna blommor på petunia?

När blomman har vissnat så drar du av blomman. Du behöver inte knipsa av stjälken utan du drar bara i blomman.

Kan man klippa ner petunia?

Beskärningstips för petunia och andra sommarblommor Klipp ner dem till bara några centimeters höjd. Låt stå kvar i soligt läge. Vattna som innan då det är fullt med törstiga rötter i jorden. Ge ordentligt med näring.

Vart trivs petunior?

Petunior behöver sol, gärna direkt sol, för att växa till och bli så fina som möjligt. Därför är det viktigt att tänka på att placera dem på en plats där de får många soltimmar, för skuggiga platser gynnar inte växten.

Är petunia flerårig?

Precis som petunia är de fleråriga, och för de med plats och tålamod kan de övervintras frostfritt, men vi odlar dem oftast som ettåriga sommarblommor.

Kan man klippa Hängpetunia?

Multiflora-sorter av petunia är buskiga och har ca 5 cm stora blommor som klarar regn och blåst utan att förlora form och blommor. Om dessa båda ser ut att bli långa och tunna, klipper du ner dem till 10-12 cm, så blir de snart buskiga och fina och blommar rikligt på nytt.

Hur ofta vattna petunia?

Jord och vattning Det är också viktigt att jorden har en bra dränerande förmåga, för även om jorden ska vara fuktig kommer övervattnade jordar att dränka växten och få den att ruttna. Det är viktigt att hålla jorden fuktig hela tiden eftersom att torka lätt kan göra att dina petunior angrips av bladlöss.

När kan man plantera ut petunior?

Plantera petunia från frö - hur sår man Fröna till petunior sår du med fördel i mars-april och du gör det genom att sprida ut dem i en sålåda som innehåller näringsrik och mullrik jord. När väl fröna är utspridda fuktar du jorden med en sprayflaska och ser till att hålla jorden fuktig tills fröna grott.

Hur toppar man petunia?

Om de blir taniga och spretiga går det utmärkt att toppa in långa rankor. De grenar sig och blir bara buskigare och blomrikare av lite beskärning. Minipetunia är robustare än kusinen petunia och tål till och med lite frost.

Kan man övervintra petunia?

Petunian kan ganska enkelt övervintras. Enklast är att klippa ner den ganska rejält och placera den svalt och ljust, men det går också att sätta sticklingar som rotar sig och övervintras på samma sätt. Plantan klipps ner till ca 10 cm höjd och får stå kvar i sin kruka och vattnas minimalt regelbundet under vintern.

Vad passar ihop med petunia?

Våga blanda färger! Tagetes, nemesia, petunia och rabarber blir fint ihop – kan även samsas i en stor kruka.

Hur ska petunior planteras?

Plantera om din petunia Plantera i väldreänerad och gödslad jord, som Blomsterlandets Yrkesodlarjord för sommarblommor. Mer kompakta petunior blir fina i krukor och lådor, de rankande i balkonglådor och amplar, ensamma eller tillsammans med andra växter.

Kan man övervintra petunior?

De rankande sorterna är ypperliga som marktäckare och blir en blommande heltäckningsmatta. Till hösten har växterna gjort sitt och kastas. De stora amplarna kan i gynnsamma fall övervintra på ljus och frostfri plats, klippas ner till våren och blomma igen. Men i de allra flesta fall ses petunian som ettårig.