:

Vad kan jag få istället för statiner?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan jag få istället för statiner?
  2. Vilken verkningsmekanism har statiner?
  3. Vilka grönsaker sänker kolesterolet?
  4. Varför ska man inte äta statiner?
  5. Hur länge har man biverkningar av statiner?
  6. Hur sänka höga blodfetter?
  7. Vad är kolesterolsänkande mat?

Vad kan jag få istället för statiner?

Om du inte kan ta statiner Till exempel kan du fibrater om du har höga halter triglycerider. Resiner brukar användas vid ärftliga former av blodfettsrubbningar. En ny typ av blodfettssänkande läkemedel är enzymhämmare som även kallas PCSK9-hämmare och kan ge en tydlig sänkning av LDL-kolesterol.

Vilken verkningsmekanism har statiner?

Statiner verkar genom att hämma det hastighetsbegränsande steget i kolesterolsyntesen, enzymet HMG-CoA-reduktas. Statiner sänker främst LDL-kolesterol och ApoB. Triglyceriderna minskar och HDL-kolesterol ökar i viss utsträckning.

Vilka grönsaker sänker kolesterolet?

Matiga grönsaker som rotfrukter och kålsorter innehåller både mycket fibrer och mycket näringsämnen. Grovt bröd ger också bra fibrer. Havre och råg innehåller dessutom betaglukaner, som har en direkt effekt på kolesterolvärdet genom att sänka halten LDL-kolesterol i blodet.

Varför ska man inte äta statiner?

Du som haft en infarkt eller andra diagnosticerade hjärt- och kärlproblem bör äta statiner om det kan ske utan biverkningar. Har du anlag för höga kolesterolvärden, så kallad familjär hyperkolesterolemi, FH, ska du inte tacka nej till statiner. Personer med den här ärftligheten dör i förtid utan behandling.

Hur länge har man biverkningar av statiner?

Vanliga biverkningar av behandling med statiner är muskelsmärtor, illamående och mag-tarmbesvär. Dessa kan ibland få patienterna att avsluta behandlingen. Nu har amerikanska forskare kommit fram till att biverkningarna inte alltid är permanenta.

Hur sänka höga blodfetter?

Enkelomättade och fleromättade (omättade) fetter från växtriket, fisk och skaldjur höjer HDL, vissa av dessa livsmedel innehåller också omega-3 vilket sänker triglycerider och LDL samt höjer HDL. Nötter och baljväxter (bönor/ärtor/linser) utmärker sig för att sänka LDL extra mycket.

Vad är kolesterolsänkande mat?

fisk, särskilt fet fisk, som makrill, sill, strömming och röding. feta produkter från växtriket, till exempel nötter, avokado, frön och oliver. havre och korn. frukt.