:

Hur gammal kan en gädda bli?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Hur gammal kan en gädda bli?
 2. Hur gammal är en 100cm gädda?
 3. När börjar gäddfisket?
 4. Hur lång kan gäddan bli?
 5. Vem äter gädda?
 6. Hur stor är världens största gädda?
 7. När har gäddorna lekt klart?
 8. Varför försvinner gäddan?
 9. Var är Sveriges största gädda fångad?
 10. Vilka fiskar äter gädda?
 11. Vår gömmer sig gäddan?
 12. Hur mycket vägde världens största gädda?
 13. Vad är rekordet på gädda?

Hur gammal kan en gädda bli?

Ålder och storlek Hanen blir könsmogen vid 2–3 års ålder (vid längd på 26–40 cm) och honan vid 2–5 års ålder (40–55 cm). Individer kring 30 år har påträffats.

Hur gammal är en 100cm gädda?

Tillväxten är snabb och honorna växer fortast. Vid 1 års ålder kan gäddan vara 12-20 cm, 2 år 28-35 cm, vid 3 år ca 35-50 cm och med 1/2 kg vikt, vid 5 år ca 50-55 cm resp 1 kg, vid 6 år ca 55-61 cm, vid 7 år ca 59-68 cm, vid 9 år ca 89-97 cm, vid 11 år ca 99 cm.

När börjar gäddfisket?

Höstfiske. Sensommaren och hösten är den bästa tiden för gäddfiskare. När vattnet har svalnat äter gäddan mer aktivt och då kan man också få stora gäddor på kroken i grunt vatten.

Hur lång kan gäddan bli?

Gäddan kan väga upp till 34 kg och bli 1,5 m lång. Honorna blir betydligt större än hannarna. Vanligtvis ligger vikten på 1-4 kg i våra vatten. Gäddan förekommer över hela landet i sjöar, åar och vid kusterna, undantaget för fjälltrakterna.

Vem äter gädda?

En vuxen gädda har få naturliga fiender men exempelvis vissa rovfåglar som fiskgjuse tar gädda. Små gäddor hotas i första hand av större gäddor och annan rovfisk, som abborre och gös.

Hur stor är världens största gädda?

Det gällande världsrekordet från 1986 kan eventuellt vara hotat av en tjeckisk jättegädda som fångades imorse. Sportfiskaren Lukáš Matějka från České Budějovice, Tjeckien har precis gjort något enastående. Han har nämligen så sent som imorse lyckats fånga en gädda på otroliga 26,7 kilo fördelat på 133 centimeter.

När har gäddorna lekt klart?

Lek och tillväxt Tidigt på våren, från mars i södra Sverige till juni i ytterskärgårdar och nordligt belägna vatten, leker gäddan på översvämmade marker, grunda strandpartier och områden med växtlighet där vattnet fort värms upp.

Varför försvinner gäddan?

Gäddan leker inte i vikar och vass som förr. En av Östersjöns karaktärsarter och en fisk vi tagit för given, minskar kraftigt i antal. Och forskare försöker skaffa sig en bild över läget, för att rädda gäddan kvar i Östersjön. Det handlar inte bara om fritidsfiskarnas nöje och upplevelser.

Var är Sveriges största gädda fångad?

Fångstplats var Vätterns norra del i Örebro län. I juni 1986 fångade Fehmi Varli från Södertälje en gädda på 26.57 kilo i Järnafjärden, en vik av Östersjön utanför Södertälje. Det är den största dokumenterade gäddan i Sverige, men den slet av linan när den skulle lyftas in i båten.

Vilka fiskar äter gädda?

Gäddan är en utpräglad rovfisk, och dess enda naturliga fiende är oftast andra större gäddor. En gädda kan sätta i sig en fisk som är upp till halva dess egen storlek.

Vår gömmer sig gäddan?

Levnadsmiljö Gäddan är sötvattens- och brackvattenslevande. I strömmande vatten föredrar de lugnt flytande partier. De gömmer sig gärna i vegetation, eller intill annat skydd, varifrån de kan attackera intet ont anande byten.

Hur mycket vägde världens största gädda?

Efter två timmars spanande och fiskande belönades kikandet och gäddan kunde död bordas. Gäddan överträffas nu gällande rekord svenska rekord på 22,5 kg, och aktuellt Europarekord (25,3 kg) från Tjeckoslovakien. Den tyngsta gäddan anmäld och godkänd som världsrekord är en USA-gädda på 20,92 kg.

Vad är rekordet på gädda?

Den nya svenska rekordvikten är 21,07 kilo. Drömmen om att få en riktigt stor gädda driver sportfiskare runt om i landet att ge sig ut på gäddjakt. Men det är inte lätt att fånga de största exemplaren. Det tidigare svenska rekordet på gädda var 19,34 kilo.