:

Hur länge är bältros smittsamt?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur länge är bältros smittsamt?
  2. Kan jag få bältros av mitt barnbarn som har vattkoppor?
  3. Hur länge ska man stanna hemma vid bältros?
  4. Vem kan få bältros?
  5. Kan föräldrar till barn med vattkoppor smitta?

Hur länge är bältros smittsamt?

Blåsorna vid bältros innehåller virus som smittar genom kontakt tills alla blåsor har försvunnit och täckts med sårskorpor. Varken bältros eller vattkoppor kan orsaka bältros hos en annan person.

Kan jag få bältros av mitt barnbarn som har vattkoppor?

Vattkoppor kan inte orsaka bältros hos en annan person. Bältros kan orsaka vattkoppor hos någon som inte har haft vattkoppor tidigare. Det är ovanligt eftersom de flesta har haft vattkoppor redan som barn.

Hur länge ska man stanna hemma vid bältros?

Bältros försvinner oftast av sig själv. Blåsorna brukar oftast försvinna inom 1-2 veckor. Det är däremot större risk att besvären sitter kvar längre desto äldre du är. Det är inte farligt att ha bältros men för att lindra besvären finns det saker man kan göra på egen hand.

Vem kan få bältros?

Minst var femte människa får bältros någon gång i livet. Sjukdomen är vanligast bland de över 50 men alla som har haft vattkoppor kan drabbas. Sjukdomen ger vanligen smärta och utslag i form av blåsor.

Kan föräldrar till barn med vattkoppor smitta?

Vattkoppor är extremt smittsamt och vid misstanke ska barnen stanna hemma. – Vattkoppor är luftburet - det är inte bara kopporna som smittar utan även utandningsluften och hosta kan räcka för att smitta någon annan.