:

Vad är oförpackade livsmedel?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Vad är oförpackade livsmedel?
  2. Vilken temperatur dör listeria?
  3. Vilka krav ska man ha på bra förpackningar vid djupfrysning?
  4. När ska förpackade livsmedel vara märkta?
  5. Får du den information som krävs?
  6. Vilken typ av livsmedel bör förvaras i kylen?

Vad är oförpackade livsmedel?

Oförpackade livsmedel är livsmedel som inte är förpackade, som ligger i en förpackning som lämnas över disk eller packas på kundens begäran. De delas in i tre kategorier: Oförpackade livsmedel, exempelvis mat som serveras på en restaurang, café, pizzeria, gatukök eller godis för lösviktsförsäljning i en butik.

Vilken temperatur dör listeria?

Så minskar du risken att bli sjuk Råden om listeria i livsmedel gäller för konsumenter som tillhör någon av riskgrupperna för bakterien. All mat som är genomvärmd till rykande het är säker att äta, listeria dör när maten upphettas till minst 70℃.

Vilka krav ska man ha på bra förpackningar vid djupfrysning?

Förpackningen är så resurseffektiv och miljövänlig som möjligt. Den innehåller inte avsiktligt tillsatt Bisfenol A (BPA) Den innehåller inte PVC eller andra klorbaserade plaster, utom i specificerade undantagsfall.

När ska förpackade livsmedel vara märkta?

Bäst före-dag eller sista förbrukningsdag (artikel 9, 24 och bilaga X) ska anges på alla färdigförpackade livsmedel, med undantag av de produkter som räknas upp i bilaga X. I bilaga X står det även hur datumet ska anges.

Får du den information som krävs?

Här får du veta vilka regler företag behöver följa när det gäller livsmedelsinformation, märkning och påståenden. Det handlar både om vad som måste stå på mat och dryck och vilken information du måste kunna ge muntligt eller på till exempel skyltar.

Vilken typ av livsmedel bör förvaras i kylen?

Kött och fisk ska in i kylskåpet så fort som möjligt. Ju kallare de förvaras desto längre håller de. Därför är det bra att låta dem stå på den kallaste platsen i kylskåpet. Det gäller särskilt känsliga livsmedel som köttfärs, rå fisk och skaldjur.