:

Måste man ta bort polyper?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Måste man ta bort polyper?
  2. Vad innebär svåra cellförändringar?
  3. Vad är högrisk HPV?
  4. Är det farligt med polyper i tarmen?
  5. Hur vet män om en polyp är farlig?

Måste man ta bort polyper?

Behandling vid polyper i näsan Har du väldigt mycket polyper kan du ibland få börja med att äta tabletter med kortison. Hjälper det inte med läkemedel kan du komma att få operera bort polyperna. Det är ett enkelt ingrepp och du behöver oftast inte bli inlagd på sjukhus, utan kan gå hem samma dag.

Vad innebär svåra cellförändringar?

Man kan ha olika typer av cellförändringar i livmoderhalsen. Oftast beror de på en virusinfektion och läker av sig själva. Men det finns några typer av cellförändringar som kan utvecklas till livmoderhalscancer. De orsakas nästan alltid av HPV, humant papillomvirus.

Vad är högrisk HPV?

Kronisk HPV-infektion kan leda till cellförändringar och cancer i livmoderhalsen. HPV-typerna 16 och 18 orsakar cirka 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer och majoriteten av höggradiga cellförändringar. Dessutom finns flera andra högrisk-HPV-typer som också kan orsaka cellförändringar och livmoderhalscancer.

Är det farligt med polyper i tarmen?

Man räknar med att det tar cirka tio år för en polyp att utvecklas till cancer. Risken att utveckla tjocktarms- eller ändtarmscancer vid 60-70 års ålder är ca 1 procent. Ca 20 procent av alla har polyper, ofta flera polyper.

Hur vet män om en polyp är farlig?

Polyper större än 1 cm kan orsaka symtom medan polyper mindre än 0,5 cm är asymtomatiska. Stora adenom kan ge positivt utslag på F-Hb medan små adenom inte gör det. Järnbristanemi förekommer mycket mer sällan vid adenom jämfört med cancer som har större benägenhet att blöda.