:

Vad är Plastgips?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

 1. Vad är Plastgips?
 2. Hur länge ska man ha benet i högläge?
 3. Får man spela fotboll med gipsad arm?
 4. Finns det gips man kan bada med?
 5. Vad kan man använda istället för gips?
 6. Vilken fot Kör man bil med?
 7. Är det olagligt att köra med en hand?
 8. Varför ska man ha benen i högläge?
 9. Kan man flyga med gips?
 10. Kan man duscha med gips?
 11. Vad är Badgips?

Vad är Plastgips?

Plastgips. Du kan få plastgips i stället för vanligt gips om du har svårt att röra dig eller lyfta den gipsade kroppsdelen. Plast är lättare, tåligare och går inte så lätt sönder. Det går att stödja på plastgips redan efter en timme.

Hur länge ska man ha benet i högläge?

För att få bort svullnaden är det viktigt att hålla benet högt så ofta det är möjligt och så länge foten är svullen. Dessutom bör du röra tårna för att öka cirkulationen och transportera bort svullnadsvätskan. Under behandlingstiden ska du kontakta ortopedimottagningen om: gipset eller bandaget skaver eller trycker.

Får man spela fotboll med gipsad arm?

Gips i fyra veckor – För mig så får han lov att spela fotboll, skadan ska inte kunna förvärras. Det är upp till domaren om han tillåter att han spelar med gips, säger Herbertsson. – Handen är svullen och gör ont men det är ändå en lindrig skada.

Finns det gips man kan bada med?

Nu kan du duscha och bada även när du har gips eller förband.

Vad kan man använda istället för gips?

Den som gör gipsningen är oftast en undersköterska med vidareutbildning i gipsteknik. Ibland kan man få en s.k. ortos istället för gips. Det är en avtagbar skena eller hylsa i plast som hålls på plast med kardborrband.

Vilken fot Kör man bil med?

Undvik inbromsning med vänster fot Om du aldrig tidigare kört en bil med automatisk växellåda så kan det vara frestande att börja bromsa med vänster fot. Men undvik detta! Anledningen är helt enkelt en säkerhetsfråga eftersom det kan förvirra hjärnan om du måste göra ett snabbt nödstopp.

Är det olagligt att köra med en hand?

Från och med den 1 februari 2018 får du inte använda din mobil när du kör om du håller den i handen. Förbudet gäller också annan kommunikationsutrustning som hålls i handen. Förbudet gäller när du kör ett motordrivet fordon. Transportstyrelsen kan inte i förväg säga var gränsen går för vad som är tillåtet eller inte.

Varför ska man ha benen i högläge?

Tyngdkraften kan ibland försämra blodflödet i benen. Mot detta hjälper det att ha benen högt på en stol eller en kudde. Tyngkraften gör att blodet flödar bakåt i benens blodkärl om blodkärlen har blivit skadade och till exempel drabbats av åderbråck.

Kan man flyga med gips?

Om man har ett sådant och ska göra en längre flygresa kan det hända att flygbolaget inte tillåter det, utan kräver att gipsen är uppklippt. Det beror på att lufttrycket gör att armen eller benet lättare kan svullna och det kan leda till komplikationer. Om man har gips och ska flyga ska man ta kontakt med flygbolaget.

Kan man duscha med gips?

ISI bad- och duschskydd är ett vattentätt skydd för att hålla arm- och benskador torra i duschen eller badet. Bör inte användas vid utomhus- eller bassängbad. Kan användas vid brännskador, bandage, gips, bensår, sår, eksem och infektioner.

Vad är Badgips?

Med badgips kan man bada och duscha vilket är bra om ni planerar en semester. Materialet som används är inte subventionerat av landstinget.