:

Hur lång tid tar det innan man kan skörda potatis?

kunskapsaker.com

Innehållsförteckning:

  1. Hur lång tid tar det innan man kan skörda potatis?
  2. Kan man äta potatis som inte har blommat?
  3. Hur ser potatisbladmögel ut?
  4. Är Potatisblasten giftig?
  5. Kan man klippa ner blasten på potatis?

Hur lång tid tar det innan man kan skörda potatis?

Det tar normalt tre månader från sättning till första skörd. Den tiden kan förkortas genom att man till exempel förgror sättpotatisen eller odlar under glas, plast eller fiberduk. Färskpotatis skördas när bladen är gröna – den första färskpotatisen skördas i maj.

Kan man äta potatis som inte har blommat?

När den har blommat brukar det vara dags att skörda. Andra blommar inte men ger skörd ändå. Tidig potatis skördas när du tycker den är tillräckligt stor och tillagas direkt. Sen potatis kan ligga längre i jorden då får den tjockare skal och kan lagras, om du har möjlighet till det.

Hur ser potatisbladmögel ut?

Svar: Potatisbladmögel (Phytophthora infestans) är den viktigaste svampsjukdomen på potatis. Potatisbladen får mörka grönaktiga fläckar som svartnar efterhand. Vid hög fuktighet bildar svampen mycel och spridningskroppar på bladets undersida, detta ser ut som ett gråaktigt ludd.

Är Potatisblasten giftig?

Också blasten på potatis innehåller solanin och ska inte ätas. Den är dock inte giftig att användas som täckmaterial eller i kompost.

Kan man klippa ner blasten på potatis?

Man ska inte klippa av potatisblasten förrän potatisen är färdig, eftersom potatisplantan slutar växa när man tar bort eller kortar in blasten. Du har väl inte gödslat för mycket? Egentligen ska man inte alls gödsla potatis, det blir mest blast och inga knölar då och smaken påverkas negativt också.